Candida albicans felnagyított képe.

A Candida albicans egy egysejtű mikroorganizmus, amely normális körülmények között is jelen van a testben, kis kolóniákban. Ha azonban a candida populációk elszaporodnak, komoly egészségügyi problémák adódhatnak. A candida elszaporodásának klasszikus tünetei lehetnek a hasmenés, a puffadás, a makacs súlygyarapodás, a fájdalmas szájüregi gyulladások, a megnövekedett étvágy, a szűnni nem akaró fáradtság, az allergiák és az ízületi fájdalmak. Végül előfordulhatnak pszichés tünetek, mint például hangulatingadozások, zavartság vagy depresszió.

Amint láthatjuk a candida elszaporodásnak a tünetei széles skálán mozognak. Szerencsére vannak olyan tesztek, amelyekkel jól szűrhetők ezek a betegségek, illetve olyan terápiák, amelyek kiválóan alkalmasak a candida gombák visszaszorítására, vagyis a gyógyításra.

A széles spektrumú antibiotikumok alkalmazása – különösen akkor, ha gyakori vagy hosszan tartó – lehet a candidiasis első számú oka, mivel a kórokozó baktériumok mellett az antibiotikumok is képesek elpusztítani a hasznos baktériumokat, amely lehetővé teszi a candida elszaporodását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A candida sejtek fejlődését elősegíti a finomliszt, a cukor és a feldolgozott élelmiszerek mértéktelen fogyasztása. A cukor tehát ideális táplálék az élesztőgombák számára, amelyek elnyomják az immunrendszert és ezzel sok betegséget generálnak az emberi szervezetben. A candida elszaporodása az emésztőrendszerre is veszélyt jelent, mivel megakadályozza a létfontosságú tápanyagok felszívódását.

A legtöbb ember számára előnyösek az erjesztett ételek, köztük a kombucha, a kimchi, a savanyú káposzta, de sok esetben a candida gomba további szaporodását idézhetik elő. Ezért a diéta bevezető szakaszában ezeket is érdemes elhagyni az étrendből, de aztán fokozatosan újra be lehet iktatni azokat az étrendbe.

Mind a stressz, mind a túl kevés alvás megemeli a kortizolszintet. A kortizol magas szintje akadályozhatja az immunrendszer zavartalan működését, növeli a vércukorszintet, ezáltal növelve a candida sejtek táplálékét. Ezen kívül a krónikus stressz és az alváshiány gyengítheti a mellékveséket, amelyek az immunrendszer kulcsfontosságú elemei.

A környezeti toxinok is elősegítik a candidiasis kialakulását. Például az amalgámból származó higany gyengíti az immunrendszert és elpusztítja a hasznos baktériumokat. A klór és a fluorid szintén elpusztítja a barátságos, jó baktériumokat. Ezért lenne fontos a méreganyagok szintjének csökkentése érdekében a vízszűrő használata minden háztartásban.

Az ülő életmód is elősegíti a candida gombák elszaporodását. Az elégtelen testmozgás nemcsak az oxigenizáció általános hiányát okozhatja, hanem növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Márpedig mindkettő elősegítheti a candidiasis kialakulását.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*