fbpx

A cinkhiány magas vérnyomást generál

Cink vegyjelével ellátott kék golyók gurulnak ki egy nagyobb kapszulából.

A cink egy nagyon fontos elem a szervezetünk számára. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a cink alacsony szintje és a magas vérnyomás között összefüggés mutatható ki. A kutatások arról is beszámoltak, hogy a cinkhiány milyen komoly betegségek okozói lehet. A cinkben gazdag táplálékok eredményesen csökkenthetik a vérnyomást.

Az emberek nagy része nem fogyaszt cinkben gazdag élelmiszereket. A cinkhiány egy nagy probléma, különösen ha csecsemők, terhes és szoptató kismamák, illetve idősebb emberek szenvednek hiányt cinkből. Kevesebb cinket visznek be a szervezetükbe a vegetáriánusok, a vegánok, de cinkhiányban szenvedhetnek azok is, akik mértéktelenül fogyasztanak alkoholt, de a vízhajtót szedők, a sportolók, a gyomor és bélrendszeri betegségekben szenvedők is veszélyben vannak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A cink is a hatékony antioxidánsok táborát erősíti, így csökkenteni tudja a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

A cink javíthatja a szem egészségét, jótékonyan hat az immunrendszer működésére, elősegíti a tápanyagok felszívódását és még a szív egészségét is biztosítani tudja.

A cink gazdag forrásai: magvak, kakaópor, hüvelyesek, dió, teljes kiőrlésű gabona, tojás.

A cink elengedhetetlen az egészséges immunrendszer számára, biztosítja, hogy ne károsodjon a DNS, gyermekkorban elősegíti az egészséges fejlődést és még a gyorsabb sebgyógyulást is megtámogatja.

A szervezetnek szüksége van cinkre ahhoz, hogy a T-limfociták hatékonyan tudjanak működni. A T-limfocitáknak kettős szerepük van. Az egyik, hogy ellenőrizzék és szabályozzák az immunválaszt, illetve hogy megtámadják a fertőzött és rákos sejteket. A cinkhiány súlyosan károsíthatja az immunrendszert. Azok a személyek, akiknek a szervezetében csak kevés cink van, sokkal fogékonyabban a fertőzésekre, mint azok a személyek, akik nem szenvednek cinkhiányban.

A cink szabályozni tudja, hogy az idegsejtek kommunikációja megfelelő legyen, ezért a memória megőrzésében is kiemelkedő szerepet játszik.

A cinknek szerepe van a bőr épségének és szerkezetének fenntartásában is. Ezen kívül a cink csökkenteni tudja a gyulladásos betegségek kialakulásának a kockázatát is. A cink a szembetegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.