fbpx

A cöliákia megrövidíti az élettartamot?

A cöliákia voltaképpen egy olyan autoimmun betegség, amelyet a glutén vált ki. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy azok az emberek, akik ebben a betegségben szenvednek, sokkal rövidebb ideig élnek, és ennek számtalan oka van.

A cöliákia egy olyan gyomor- és bélrendszeri betegség, amelynek sokféle tünete ismeretes, többek között ilyen a hasmenés, a székrekedés, a puffadás és a hasi görcsök. Ez a betegség bármilyen életkorban kialakulhat, akár még idősebb korára is lehet valaki gluténérzékeny. A cöliákiában szenvedő embereknek más betegségekkel is szembe kell nézniük, ilyen például az ízületi gyulladás, a csontritkulás, a csonttörések, a kiütések, illetve mentális gondok is sújthatják őket, mint például depresszió és szorongás.

A cöliákiában szenvedő betegek nem fogyaszthatnak glutént, ugyanis ez okozza esetükben a tüneteket. Azonban ha az étrendjükből kiiktatják a glutént, akkor egyből sokkal jobban érezhetik magukat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy azon emberek esetében, akik ebben a betegségben szenvednek, magasabbak a halálozási kockázatok is. A cöliákiában szenvedő betegek szervezetében ugyanis megnő a gyulladás szintje, és ez fokozza az olyan betegségek kialakulását, mint a csontritkulás, az 1-es típusú cukorbetegség és a rákos megbetegedések.

Ezen kívül a cöliákiában szenvedő betegek körében magas a szív- és érrendszeri és a légzőszervi betegségek kialakulásának a kockázata is.

Az eddigi eredmények arra mutatnak rá, hogy a betegségek kialakulásában nagy szerepe van a teljes kiőrlésű gabonák nem megfelelő bevitelének és a nem elegendő rostfogyasztásnak. Ezek az emberek ugyanis többnyire olyan táplálékokat fogyasztanak, amelyek nem tartalmaznak elegendő rostot, és mint tudjuk, a rostos táplálkozás nagyon lényeges, hiszen sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre.

Amennyiben valakinél cöliákiát állapítottak meg, mindenképpen ügyelnie kell a megfelelő táplálkozásra, a megfelelő tápanyagpótlásra, azaz a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő bevitelére. Mindenképpen konzultálni szükséges az orvossal is, hogy milyen táplálékokat javasol a rostok pótlására, hiszen a rostnak nagy jelentősége van az egészség fenntartásában és a betegségek elkerülésében.

  1. Szuhay Péter

    Az egyik bekezdés a cikkben nagyon súlyos állítást tartalmaz (… nem elegendő rost fogyasztás…). Eszerint az élelmiszerboltban nagy piros betűs táblát kellene kitenni a pékárukhoz, miszerint “Ha ön mindig fehér kenyeret, zsemlét és kiflit eszik, beteg lesz!” Nagyon igaz, hogy felnőtt korban is kialakulhat a cöliákia, van ismeretségi körömben rá példa.

    1. Bujdos Alajos

      A betegség ( én inkább rossz állapotnak hívom) kialakulása hosszú folyamat és a betegség diagnózisára később v soha nem kerül sor. Szerintem az éppen aktuális és helyesen értelmezett állapotunknak megfelelő étkezést kellene előtérbe helyezni. Az, hogy mit ( rostot, fehérjét, zsírt) a mennyiségen és a minőségen is rengeteg múlik. Az épp aktuális állapotunktól függ, hogy egy adott ételt mekkora mennyiségben vagyunk képesek feldolgozni. Tehét a szervezetbe juttatott táplálék (,,méreg”) a saját egyéni feldolgozó képesség és mennyíség figyelembe vételével hasznosul vagy mérgez illetve okozhat hosszú távon egészség romlást, krónikus vagy agresszív betegséget egyaránt…

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük