fbpx

A COPD tünetei és kezelése

Idősebb szakállas férfi inhalálóval lélegzik, mellette fiatal kék köpenyes doktornő áll sztetoszkóppal a nyakában.

A COPD – vagy más néven a krónikus obstruktív tüdőbetegség – az egyik legkellemetlenebb tüdőbetegség. Ennél a betegségnél krónikus hörghurut alakul ki, amely nemcsak gyulladást, hanem a hörgőcsövek szűkületét eredményezi.

A COPD jelentősen megnehezíti a légzést. A tünetei eleinte csak enyhék, azaz megjelenik egy enyhe légszomj és egy kis köhögés. A légszomj általában csak valamilyen megerőltető tevékenységet, például edzést követően jelentkezik, és reggelente jár erőteljesebb, fokozottabb nyálkatermeléssel. Majd a tünetek állandósulnak, egyre erőteljesebbek lesznek, és egyre nehezebbé válik a légvétel. Előrehaladottabb állapotban megjelenik a zihálás és a szorító érzés a mellkasban. Légszomj is kialakul, akár már egy egyszerű lépcsőzést követően is. Megjelenik a sípoló légzés, amely főleg kilégzés során jelentkezik. Gyakorivá válnak a légúti fertőzések, az influenza és a megfázás, illetve a COPD-ben szenvedő betegek gyakran számolnak be energiahiányról is.

Előrehaladott állapotban súlyosabb szimptómákkal is számolni kell, például nagyfokú fogyással és fáradtsággal, illetve gyakori probléma a lábak és a bokák duzzanata is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A COPD mint krónikus tüdőbetegség elsősorban 40 éves kor után jelentkezik és az esetek döntő többségében a dohányzás tehető felelőssé érte.

A COPD kialakulásában más tényező is szerepet játszik, például a levegő nagyfokú szennyezettsége, de az otthoni ritka szellőztetés is oka lehet a betegség kialakulásának, ahogyan a passzív dohányzás, az asztma, a genetika és a tüdőt irritáló anyagoknak való kitettség is.

A COPD nem gyógyítható, viszont a tüneteket lehet csökkenteni és a betegség lefolyása is lassítható. Az oxigénterápia az egyik legjobb megoldás, ugyanis COPD esetén a vér oxigénszintje meglehetősen alacsony. Az orvos gyógyszeres kezelést is előírhat, de az életmódváltás is sokat segíthet.

Az egyik legfontosabb dolog nem más, mint a dohányzás abbahagyása és a passzív dohányzás kerülése. Más, tüdőt irritáló anyagokat is kerülni szükséges. A kímélő testmozgás vagy akár a szabad levegőn történő séta is hasznos lehet, és egyes táplálékok is segíthetnek, amennyiben valaki ebben a betegégben szenved.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük