Gyógyszeres fiolából kiöntött vitaminok, egy részük evőkanálban, a többi az asztalon.

A D-vitamin a csontjaink és a fogaink erősségét és stabilitását képes biztosítani. A nőknek a menopauza időszakában és azt követően fokozottabban ügyelni szükséges a D-vitamin-bevitelre, ugyanis ekkor sokat veszíthetnek csonttömegükből. Emellett nem árt rendszeresen elkezdeni tornázni sem, hiszen a mozgás és a D-vitamin kettőse nagyon sokat tesz csontjaik megerősödéséért. A D-vitaminnak elengedhetetlen feladata van a kalciumfelvételnél, ugyanis ez a vitamin építi be a kalciumsókat a csontjainkba és a fogainkba. Amennyiben a felvett táplálék nem tartalmaz elegendő kalciumot, akkor ezt a szervezetünk a csontjainkból vonja ki, ami csontritkulást eredményez. Ha még D-vitamin-hiányban is szenvedünk, akkor más betegségekkel is számolnunk kell. Többek között ilyen lehet a csontlágyulás vagy éppen az angolkór.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ez a vitamin képes biztosítani az immunrendszer megfelelő működését, a jó szívműködést, de a csonterősítésben, a hormonképződésben is szerepet játszik. Ha elegendő van D-vitaminból a szervezetünkben, akkor kiegyensúlyozottak, nyugodtak, bizakodók leszünk.

A D-vitamin-hiánynak több jele és tünete van. Az izmok elgyengülnek, az idegek felmondják a szolgálatot, súlyosabb esetben még depresszió is kialakulhat. Aki D-vitamin-hiányban szenved izgatott, ingerlékeny lesz, de alvászavarokkal is számolnia kell és a pesszimizmus is jellemezni fogja. A D-vitamin-hiány foghulláshoz, rövidlátáshoz és ízületi elváltozásokhoz is vezethet.

D-vitamint táplálékokkal is magunkhoz vehetünk, ha például rendszeresen fogyasztunk pisztrángot, makrélát, szardíniát, májat, tejet, tojást vagy heringet. De lényeges az is, hogy naponta legalább tíz percet a napon tartózkodjunk, ugyanis ennek hatására is D-vitamin termelődik a szervezetünkben. Amennyiben kiegészítő formájában veszünk magunkhoz D-vitamint, minden esetben ki kell kérni a kezelőorvostól az adagolás módját, mert nem helyesen szedve több probléma is kialakulhat. Egyes esetekben a kalcium felhalmozódhat, és a fölösleges kalcium a lágyszövetekben fog lerakódni mész formájában. Ilyen szervek lehetnek a tüdő, a szív, vese vagy éppen a véredények. Ennek következménye pedig egy veszélyes és akár halálos betegség, az érelmeszesedés is lehet. Mindenkinek szüksége van napfényre, legfőképpen azoknak, akik sokat tartózkodnak a négy fal között a munkájukból adódóan.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*