fbpx

A cukorbetegeknek kiemelt fontosságú a láb ápolása

Egy női láb virágokkal teleszórt lábvizes lavórba lép bele.

Manapság egyre többen szenvednek cukorbetegségben. Ennek nem más az oka, mint az úgynevezett modern életvitel és az egészségtelen táplálkozás. Tehát, mi magunk is sokat tehetünk a diabétesz megelőzése érdekében. A cukorbetegeknek sokféle szövődménnyel kell szembenézniük, ezek közül az egyik a lábat érintő sérülések és a lábszárfekély. A lábakon előforduló sebek nagyon lassan és nehezen gyógyulnak, ennek az egyik oka cukorbetegséggel együtt járó nem megfelelő keringés a lábakban.

A cukorbetegség egy krónikus állapot. A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elegendő inzulint, ami viszont szükséges a normál vércukorszint fenntartásához. Az érintettek számára szigorú étrend szükséges és a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen.

Sajnos ennek a betegségnek nagyon sokféle szövődménye lehet. Az egyik az idegrendszeri és az agyi problémák. A cukorbetegségben szenvedő személyeknek, mintegy négyszer akkora az esélyük a stroke kialakulására, mint azoknak, akik nem szenvednek ebben a betegségben. Az idegi károsodás is jellemző esetükben, ezért van az, hogy a cukorbetegek tűszúráshoz hasonló érzést és zsibbadást éreznek a végtagjaikban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A cukorbetegség egy komoly erőpróbát és veszélyt jelent a szívre és az érrendszerre nézve. A betegség egyik szövődménye a magas vérnyomás, ami súlyos, krónikus szívbetegség és keringési problémák kialakulásához vezethet. De ez a betegség a veséket sem kíméli, így gyakran előfordul a veseelégtelenség.

A diabéteszes betegek lábápolása kiemelkedő fontosságú. A lábak gondos ápolásának már csak ezek miatt a szövődmények miatt is kiemelt szerepe van azok életében, akik cukorbetegségben szenvednek. A perifériás neuropátia veszélyével is számolniuk kell az érintetteknek. Ez rossz vérkeringést jelent, ami lassítja a lábat ért sérülések gyógyulását.

Ezeket a kisebb-nagyobb sérüléseket sokszor észre sem veszik a betegek a folyamatosan jelen levő érzéketlenség és zsibbadás miatt. Ezért ezek a kisebb sérülések pillanatok alatt el is fertőződhetnek, amelyek olyannyira súlyossá is válhatnak, hogy akár a végtag amputációjára is szükség lehet.

Néhány lábápolási tipp segíthet a cukorbeteg személyeknek. Minden zuhanyozás után alaposan szárítsa meg a lábait, majd gondosan nézze át a végtagjait, hogy van-e rajtuk valamilyen sérülés. Használjon mindig antibakteriális zoknit, ami csökkenti a lábfertőzések kialakulását. És ne viseljen szoros, kényelmetlen cipőt, mert ezzel is fokozódhat a lábsérülések esélye.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük