D-vitamint tartalmazó kapszulák egy fakanálban.

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin az ember életében. Ezt magunkhoz vehetjük napfény formájában, de télen mindenképpen pótolnunk kell, hiszen ez a vitamin felel az egészséges immunrendszer fenntartásáért, biztosítani tudja a szív egészségét, de a csontok sem képesek erősek maradni, ha nem fogyasztunk elegendő D-vitaminban gazdag táplálékot.

A legutóbbi kutatások azt is bebizonyították, hogy a D-vitamin nemcsak az egészséges emberek számára hasznos, hanem a rákos megbetegedésben szenvedő betegeknél is. A D-vitamin javítja az életminőséget, meghosszabbíthatja az élettartamot, és ezek a megállapítások azokra a betegekre is vonatkoznak, akik valamilyen daganattípussal küzdenek.

Egy vizsgálatba daganatos betegeket vontak be, akik 3 éven keresztül kaptak D-vitamin-kiegészítést. Az eredmények önmagukért beszéltek, hiszen a vitamin ezeknek az embereknek meghosszabbította az életét, vagyis igenis fontos ez a vitamin nemcsak a betegségek megelőzésében, hanem a már kialakult betegség „visszaszorításában” is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen fontos szerepe van még ennek a vitaminnak? D-vitaminra van szükségünk a csontok és a fogak egészségének fenntartáshoz. Ez a vitamin támogatja az immunrendszert, jó hatással van az agy és az idegrendszer egészségére. Szabályozza az inzulinszintet és a cukorbetegség kezelésében is szerepet játszik. A D-vitamin támogatja a szív, az érrendszer és a tüdő egészségét. És ami nagyon fontos, a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata is csökken, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitaminban gazdag ételeket.

Felnőttek esetében ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetükben, akkor csontritkulás alakulhat ki. Ilyenkor csökken a csont sűrűsége, tömege, és az izmok is meggyengülnek. A csontritkulás a posztmenopauzába kerülő nők és az idős férfiak gyakori csontbetegsége.

A téli időszakban szedett D-vitamin mintegy negyven százalékkal csökkenti az influenza kialakulásának a kockázatát.

Amennyiben megfelelő a vér D-vitamin-szintje, úgy jelentősen lecsökkenhet a cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

Gyermekek esetében is fontos gondoskodni a D-vitamin-bevitelről. Ennek a vitaminnak az alacsony szintje oka lehet a gyermekkori asztma, ekcéma és allergiás megbetegedések kialakulásának.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Azt értem, hogy fontos a D-vitamin, de mennyi és mennyit kell pótolni?

  2. A vér D vitamin szintjének 30-80 mcg/l, ill. 75-200 nmol/l között kell mozogni. Amennyiben a mért szint az alsó határ körül mozog, télen szedhet naponta 4000 IU ill. 100 mcg D3 vitamint 1 – 2 hónapon keresztül. Térségünkben minden ötödik ember D vitaminhiányban szenved. Idősebbeknek ajánlott D3 vitamin mellett K2 vitamint és kalciumot is szedni a csontsűrűség javítása és az érfal – lerakódások elkerülése céljából.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*