fbpx

A dehidratáció szemmel látható és nem látható jelei

Egy kék háttér előtt öt üvegpohár tele vízzel, az ötödikbe vizet öntenek egy üvegből.

Közeleg a nyár és egyre jobban oda kell figyelnünk a folyadékfogyasztásra. Habár az év minden hónapjában fontos a hidratáció, nyáron különösen lényeges, hogy gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről. Cikkünkben olyan tipikus jeleket és tüneteket mutatunk be, amelyek akkor következnek be, ha dehidratáltak vagyunk, ha nem iszunk elegendő folyadékot.

Az egyik legszembetűnőbb jele a dehidratációnak a száraz bőr. Bőrünk nedvességtartalma akkor marad fenn, ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk. A bőr szárazsága sok minden miatt kialakulhat, de a leggyakrabban akkor tapasztaljuk meg, ha nem iszunk elegendő vizet. A víz azért is fontos, mert fenntartja a bőr természetes nedvességtartalmát, puhává, üdévé és élettel teli varázsolja.

Ha nem iszunk eleget vagy csak kevés folyadékot fogyasztunk, szájszárazság is kialakulhat. Amennyiben gyakran tapasztaljuk ezt a kellemetlen állapotot, intő jele lehet annak, hogy csak keveset iszunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk, akkor is igyunk félóránként, óránként, ha éppen nem érzünk szomjúságot. Hiszen ha már szomjasak vagyunk, akkor a szervezetünk már régóta szomjazik, és ezt nem lenne szabad megvárni. Amennyiben elegendő vizet iszunk mindennap, akkor a száj nyálkahártyája nedves marad és elegendő nyálunk is termelődik. Amennyiben a szánk kiszárad és ez rendszeresen megtörténik, úgy fog- és ínyproblémák is kialakulhatnak.

Az ízület porcai és szövetei is nagy százalékban vizet tartalmaznak. Az egészséges mennyiségű porc- és ízületi folyadék segít fenntartani az ízületek egészségét, így nem gyötörnek majd bennünket mozgásszervi fájdalmak. Vízhiány esetén nem marad elegendő kenőanyag az ízületek számára, ekkor alakul ki fájdalom, duzzanat és merevség. De a fájdalom a legmeghatározóbb, minden mozdulat egy kínszenvedés, ezért is nagyon lényeges, hogy soha ne kerüljünk dehidratált állapotba.

Amikor betegek vagyunk és nem fogyasztunk elegendő folyadékot, nemcsak a kiszáradás veszélye fenyegethet bennünket, hanem sokkal lassabban és nehezebben is épülünk fel az adott betegségből. Különösen igaz ez, ha megfáztunk vagy influenzásak vagyunk.

A dehidratáció kéz a kézben jár az állandó fáradtságérzéssel. A víz nemcsak a testünket teszi fitté, de szellemileg is sokkal aktívabbak maradunk. A dehidratáció könnyen álmossá tesz bennünket, de előfordulhat, hogy jelentősen csökken a koncentrációs képességünk és akár még memóriagondjaink is lehetnek.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.