Vörös acsalapu (Petasites hybridus) teája.

Az acsalapu kedvelt helyei közé tartoznak a patakpartok, a forrásokhoz közeli területek, a nedves rétek, az erdőszélek, az árkok és a hegyvidéki tájak. Gyógyászati célokra a gyökérzetét és a leveleit lehet felhasználni. A levelét május és június hónapban, míg a gyökérzetét ősztől tavaszig lehet gyűjtögetni. Hatóanyagai között megtalálhatók az inulin, a kolin, a pektin, a keserűanyagok, a cseranyagok, az illóolaj, a zsír és a szénhidrát. A növény gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, fájdalomcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító hatásokkal rendelkezik. Népies elnevezései: szattyú, kalaplapu, keserűlapu, kalapfű, kalapos szattyú vagy mirigyfű.

A gyógynövényből készült főzet enyhíti a görcsös fájdalommal együtt járó panaszokat, jó szolgálatot tesz légzőszervi megbetegedéseknél, asztmánál, de használhatjuk emésztőszervi panaszoknál is. Csillapítja a migrént, a fejfájást, az egyéb fájdalmakat, és használható légcsőhurutnál és nehézlégzésnél is.

A gyógynövényből készült tea nagyon hatásos légzőszervi megbetegedések esetén. Torokgyulladás esetén érdemes naponta több alkalommal is gargalizálni ezzel a növénnyel, pontosabban a belőle készült főzettel. A növény gyökeréből készült tea megszünteti a migrénes panaszokat és köptető hatásokkal rendelkezik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az acsalaputea kiváló izzasztó és lázcsillapító hatásokkal is bír. Forraljon fel három deciliter vizet, majd tegyen bele egy teáskanálnyi acsalapugyökeret. Hagyja állni legalább húsz percig, majd szűrje le. Ossza három részre a teát és a főétkezések előtt kortyolgasson el mindig egy-egy deciliternyit. Amennyiben a panaszai megkívánják, úgy emelheti a napi adagot, de a kúra ne tartson tovább két hétnél. A kúra után tartson néhány nap szünetet, majd ismét fogyaszthatja a teát. Amennyiben nem tart szünetet, akár émelygés és hányinger is felléphet. Állapotos nők és kismamák tartózkodjanak az acsalaputea fogyasztásától!

A levelek alkalmasak gyulladások és kelések borogatására. De enyhíti a kificamított vagy megrándult láb panaszait, gyógyír lehet égési sérülésekre, és még a cipő által feltört lábat is megnyugtatja és gyógyítja. A levelekből készült borogatást bevethetjük migrénes fejfájásnál is. Amennyiben borogatást szeretne a levelekből készíteni, mosson meg néhány acsalapulevelet és aprítsa fel azokat. Göngyöljön be néhányat egy gézdarabba, majd helyezze a fájó testrészre.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Szoptatás alatt lehet inni?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*