fbpx

A fertőző betegségek elkerülése – 1. rész

Sötét deszkalapon két dekoratív üvegben bodzalé, kő tálkában bodzafürt, fentről lehajol egy bodzaág.

Az immunrendszerünk egyik kiemelt feladata, hogy megóvjon bennünket a kórokozóktól, például a vírusoktól, a baktériumoktól és a gombáktól. Ezek a mikroorganizmusok ugyanis fertőzéseket okozhatnak a szervezetben. Az immunrendszernek – ha egészséges – az a feladata, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy ne kapjunk el semmilyen fertőzést és ne legyünk betegek. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy megtámogassuk az immunrendszerünket, annak működését és egészségét.

Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, azaz minél több tápanyagban dús táplálékot fogyasszunk és minél kevesebb feldolgozott élelmiszer kerüljön a tányérunkra, hiszen ezzel is erősítjük az immunrendszerünket, amely így sokkal hatékonyabban lesz képes dolgozni.

A minőségi és mennyiségi alvás is hihetetlenül erőssé teszi az immunrendszert. Alvás közben a szervezetben citokin fehérjék termelődnek, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a gyulladás csökkentésében és a betegségek megelőzésében.

A fertőző betegségeket tehát elkerülhetjük, ha egészségesen táplálkozunk. Lássuk is, milyen táplálékok lehetnek a segítségünkre az immunrendszer megerősítésében. Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a bodza, ugyanis tele van antioxidáns tápanyagokkal, amelyek eredményesen veszik fel a harcot mindenféle gyulladással szemben. A bodza az influenzavírusok ellen is nagyon hatékony.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gomba nemcsak szelént, hanem B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Ha csak kevés szelén van a szervezetünkben, akkor nagyobb lesz az esélye az influenzafertőzés kialakulásának.

Az immunrendszerünknek nemcsak szelénre, hanem cinkre is szüksége van, amelynek egyik jellemzője, hogy vírusellenes hatása van. A cink nemcsak létrehozza, hanem aktiválja is az immunválaszban részt vevő fehérvérsejteket. Ez is segíti az immunrendszert a fertőzésekkel szembeni védekezésben.

A görögdinnye antioxidáns glutationban is bővelkedik, amely erősíti az immunrendszert és így hatékonyan tudja felvenni a harcot a fertőzéseket okozó kórokozókkal szemben. Likopint is nagy mennyiségben tartalmaz, amely szintén antioxidáns hatással rendelkezik.

A fehér tea, a fekete tea, a zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat és flavonoidokat. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek eredményesen harcolnak a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben.

Már az ókori egyiptomiak is használták a gránátalmát a különféle fertőzések leküzdésére. A gránátalma sokféle baktérium és vírus ellen nagyon hatásos, többek között az influenzavírus ellen is nagyon hatékonynak bizonyult a vizsgálatok során.

  1. Szuhay Péter

    Vajon a cikkben a bodza bogyója vagy a virágja volt említve? A virágját megszárítva egész évben iszom teának és jó is. Néhány hét múlva lehet majd gyűjteni. A bogyója se lehet rossz: igazi vadgyümölcs, de általában nem fogyasztom. Még a hetvenes években az akkori Csehszlovákiában lehetett kapni fémdobozos gyümölcsléként bodzát, finom volt.

  2. Mária Mucsi

    Én bodza virágjából szörpöt csinálok még télire is a bogyójából lekvárt kicsit munka igényes de nagyon finom

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük