fbpx

A fogak csikorgatása elleni módszerek

Panoráma röntgenfelvétel kivetített képe előtt tart egy fogorvos kezében egy helyes harapású műanyag fogsorsablont.

Sokan küzdenek éjszakai fogcsikorgatással. Vannak olyan személyek, akik még nappal is csikorgatják a fogaikat. Ez azonban egy nagyon egészségtelen szokás, mivel ízületi rendellenességhez vezethet, de az állkapocsban a fájdalom is megjelenhet, mindemellett fejfájás is jelentkezhet, illetve ez a rossz szokás a fogak sérülését is okozhatja.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy az éjszakai fogcsikorgatás abbamaradjon? Először is el kell lazulni. Az idegrendszert hatékonyan képes lecsillapítani a levendula-illóolaj. A levendul-a-illóolajat a párnára kell csepegtetni, így az egyén éjjel megnyugszik, így kevésbé valószínű, hogy az éjszakai fogcsikorgatás ismét előjön. Persze a terápia hosszadalmas, nem egy-két nap alatt fog elmúlni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A másik módszer a meleg törülköző lehet. Először feküdjön negyedórán keresztül a jobb oldalán a meleg törülközőn. Pontosabban az arcával érintse a meleg frottír anyagot, majd ismételje azt meg a másik oldalával is. A meleg nagyon jó hatással van a vérellátásra, a vérkeringésre és még az izomok ellazításában is segítséget nyújt. Ennek hatására pedig a feszültség is csökken, így a fogcsikorgatás is rövid időn belül megszűnhet.

A fogak csikorgatása akkor is kialakulhat, ha az illető sokszor feszült, ideges, illetve a stressz is jelen van a mindennapjaiban. A stressz csökkentésére, illetve a feszültség megszüntetésére nagyon alkalmas a macskagyökér, amelyet lefekvés előtt kell elfogyasztani, akár tea, akár tabletta formájában. A melatonin is nagyon jó megoldás, hiszen csökkenti a szorongást, nyugalmat biztosít és elősegíti a pihentető alvást.

Ásványi anyagok közül sokat segíthet a magnézium, mivel nagyon jól csillapítja az idegeket, de a szív egészségének is jót tesz, nem beszélve az izomlazító hatásáról.

A stresszes életmód negatívan hat az egészségre, így elsősorban a megfelelő stresszkezelési technikákat kell elsajátítani. A relaxáció például jelentősen képes lecsökkenteni az izomgörcsöket. A stressz csökkentésében szerepe lehet még a meditációnak, az aktív testmozgásnak, illetve a jógának is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük