A legtöbb glükozamint tartalmazó élelmiszer, az Új-Zélandon található tengeri zöldkagyló.

A glükozamin egy olyan – a szénhidrátok csoportjába tartozó – vegyület, melynek molekulájában megtalálható a szén, a hidrogén, az oxigén és a nitrogén. A glükozaminnak fontos szerepe van az ízületi szövetek működésében és a porcszövetek újraképződésében. A kötőszövet folyamatosan használódik és aztán újraképződik. Azonban ahogy öregszünk, ez a megújulás egyre nagyobb terhet ró a szervezet számára, főként a porcszövetek esetében. Ízületi porckárosodások azonban nemcsak az idősebb korosztályt fenyegetik, hanem a rendszeresen sportolókat is, de a súlyfelesleget cipelőknél vagy a nehéz fizikai munkát végzőknél is kialakulhat.

A glükozamin tehát a szervezet ízületeinek, inainak és porcszerkezetének a minden gond nélküli működését képes elősegíteni, egészségét megőrizni, de még azok gyógyulását is felgyorsítja, és a további állapotromlást is képes megakadályozni. Egyes kutatások azt támasztják alá, hogy gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A csont ízületeinek gyulladásos folyamatait gyógyítják a segítségével, de a glükozamint már a megelőzésben is alkalmazzák. Ha valaki a veszélyeztetett csoportba tartozik, vagyis ha valamilyen porc- vagy ízületi problémákkal küszködik, akkor gyakran érezhet fájdalmat például a térdeiben, a vállaiban, a csípőjében vagy éppenséggel a könyökhajlatában. Sajnos a nagyfokú fájdalom a mozgást és a munkaképességet is jelentős mértékben képes lecsökkenteni.

Az emberi szervezet nem képes glükozamin előállítására, ezért nagyon fontos, hogy ezt természetes forrásokból pótoljuk. Valamennyit szinte minden élelmiszer tartalmaz, de a legtöbb vegyület a tengeri kagylóban van jelen. Az Új-Zélandon éldegélő tarajos zöldkagyló tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a glükozamint. Mivel igen kevés esély van arra, hogy Új-Zélandra látogatunk tengeri kagylóért, hogy glükozaminszükségletünket fedezni tudjuk, ezért a legjobb, ha más formában pótoljuk szervezetünk glükozaminigényét. Például zöldkagylókivonattal, amelyet a már említett zöld tarajos zöldkagylóból állítanak elő.

Kiknek érdemes a zöldkagylókivonatot szedni? Bárkinek, megelőzés céljából. Akiknek túlsúlya van, gyakran sportolnak és sérülést szenvednek, fizikai munkát végzőknek, idős embereknek, akiknél már diagnosztizáltak porckopást vagy porckorongsérvet. A glükozamin szedését kúraszerűen lehet alkalmazni, ilyenkor egy felnőtt napi adagja 1500 mg az előírás szerint. Mellékhatásai vannak ugyan, de enyhék. A glükozamin egyeseknél hasmenést vagy gyomorégési panaszokat okozhat. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a glükozamin hatékonyságát a C-vitamin is nagymértékben erősítheti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Életmódváltással is sokat tehet azért, hogy minél tovább megőrizze az ízületek és porcok egészségét. Az egészséges táplálkozás nagyon fontos, mert az egészségtelen étkezés is felelőssé tehető azért, ha a porc károsodik. A súlyfelesleg felgyorsítja az ízületek kopását és a véredények elmeszesedését, amely szintén kihat az ízületek működésére. Fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, továbbá hüvelyeseket. Kerülje az állati zsírokat, amelyek szintén károsítják a porcokat. Húsételek fogyasztásánál részesítse előnyben a halat, mivel omega3-zsírsav-tartalma jó hatást gyakorol a porcokra. A folyadékfogyasztás is rendkívül fontos, hiszen ez a porcszövet regenerációját segíti elő.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*