Oroszlánsörény (Hericium erinaceus) nevű gomba, más néven süngomba az őszi erdőben.

A különféle gombák nagyon sok olyan hasznos tápanyagot tartalmaznak, amelyek csodálatos erővel bírnak. A kutatások azt igazolták, hogy a gombák sok betegséget képesek gyógyítani, vagy ezeknek a betegségeknek a tüneteit csökkenteni. Sok esetben hoztak eredményeket ízületi gyulladás, vércukorproblémák és még autoimmun betegségek kiegészítő kezeléseként is.

Manapság az egyik leghasznosabb természetes gyógyszer táborát erősítik a gombák, amelyek olyan szupertáplálékoknak is tekinthetők, amelyek sok esetben segítenek, hogy újra bízni tudjunk a természet erejében.

Az oroszlánsörény (Hericium erinaceus) nevű gomba onnan kapta a nevét, hogy nagyon hasonlít az oroszlán sörényére, de szokás süngomba néven is emlegetni. A kutatások során az igazolódott, hogy ez a gomba a sérülések utáni agyi és idegsejti regenerálódást támogatja meg. Egereken végzett kutatások során bebizonyosodott, hogy a süngomba csökkenti az amiloid plakk termelődését, ami az Alzheimer-kór kialakulásának egyik vezető oka. Manapság már vannak olyan gyógyszerek, amelyek lassítják az Alzheimer-kór lefolyását, de magát a betegséget így sem lehet elkerülni. Ha humán kísérletek során is igazolódik, hogy ez a gomba képes visszaszorítani azon plakkok kialakulását, amelyek a betegséget okozzák, akkor talán egyszer visszafordíthatóvá is válik ez az agyat érintő, idegsejteket roncsoló folyamat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A reishi (Ganoderma lucidum) gombát a hagyományos kínai orvoslás már évszázadok óta alkalmazza különféle betegségek gyógyítására. A reishi gomba rendszeres fogyasztása megakadályozhatja a stroke kialakulását, mivel mintegy energiát szolgáltat a központi idegsejtek számára. Sok kutatás igazolta, hogy ez a gomba megakadályozza a tumor növekedését, így jó kiegészítő kezelés lehet rákos megbetegedések esetén. A gomba fogyasztását nem javasolják véralvadásgátlók, immunszupresszánsok szedésekor és a kemoterápia időszaka alatt sem.

A Cordyceps sinensis, vagy más néven hernyógomba, elősegíti az állóképesség javulását és a fáradtság csökkenését. A hernyógombára leginkább rákellenes hatása miatt figyeltek fel. A gomba fogyasztását nem javasolják azoknak, akiknek véralvadási gondjuk van, vagy cukorbetegségre szednek gyógyszert. A gombának nemcsak tumorcsökkentő hatása kiemelkedő, hanem az is, hogy úgy védekezik a rák elleni küzdelemben, hogy elpusztítja az oxidatív stresszért felelős káros szabad gyököket, mielőtt azok kárt tennének a sejtekben és a szövetekben.

Ehhez a cikkhez 6 hozzászólás

 1. Tisztelt Szerkesztőség!

  Melyik gomba csökkenti a vércukorszintet, és hogy kell fogyasztani, milyen dózisban?

  Üdv, Szabó Gábor

 2. Tisztelt Szerkesztőség! Véralvadásgátló szedésekor, melyik gombát lehet enni, és, melyik nem ajánlatos? Mit befolyásol a gomba?Üdv. Katona János

  • Gyógyszerszerekkel történő együtt szedéssel kapcsolatban kérem orvosával konzultáljon.

 3. Ilona Varga Mihályné

  Érdeklődöm, melyik gombakivonatot kellene szedni vérerek tisztítására, valamint agyi funkciókra ? Csak egy félére gondoltam. Köszönöm a választ.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*