fbpx

A hátfájdalom nem csak fizikai tünet

Hátát fájlalja egy hölgy, fehér pólóján a gerincoszlop fekete rajzolata látható, melyből "villámok" szóródnak szét.

Kinek nem fájt még életében a háta? A hátfájás bármikor és bármilyen életkorban fenyegethet bennünket, főleg akkor, ha sokat ülünk, de a sok állás vagy fizikai munka miatt is megerőltethetjük ezt a testrészünket. A hátunk azonban nem csak akkor fájhat, ha meghúztuk az izmainkat. A hátfájásnak más, komoly okai is lehetnek. Akár még lelki problémák miatt is érezhetjük úgy, hogy nem jó sem állni, sem ülni, sem feküdni, annyira fáj ez a testrészünk.

Az ülőmunka miatt gyakran jelentkezhetnek hátat érintő panaszok, hiszen a rossz testtartás miatt megfeszülnek, a görnyedt testtartás miatt a lapocka körüli részen pedig még be is görcsölhetnek az izmok.

A hát fájdalmát akár lelki dolgok, negatív érzelmek is okozhatják, hiszen stressz esetén befeszülnek a nyak, a hát és a váll izmai, ami szintén generálhat fájdalmat. A megerőltető testmozgás szintén okozhat hátfájdalmat. Testedzés előtt, a sérülések elkerülése érdekében mindig melegítsen be, és edzést követően ne felejtkezzen el a nyújtásról.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hátban jelentkező izomhúzódás mindössze pár napig tart, persze csak akkor, ha a megerőltető munkát vagy a testedzést hanyagolja és néhány napig otthon marad, hogy pihenjen. Sokat segíthet a gyulladáscsökkentés, de a masszázs és a forró fürdő is sokat jelenthet az izmok ellazításában, ezáltal a gyulladás és a fájdalom megszüntetésében.

Amennyiben a fájdalom néhány nap alatt sem múlik, mindenképpen keresse fel az orvosát, mert lehet, hogy komolyabb probléma húzódik meg a fájdalom hátterében. Ilyenkor egy alapos kivizsgálásra, vagy akár az otthoninál komolyabb terápiára is szükség lehet.

A vesekő is okozhat hátfájdalmat, ilyenkor a hát, a törzs két oldalán jelentkezik a fájdalom. Ha a vizeletében vér is megjelenik, vagy a vizelet zavaros, illetve, ha nehezített a vizeletürítés, mindenképpen keresse fel az orvosát vagy hívjon mentőt, mivel a vesekő komoly komplikációkat is okozhat.

A szívinfarktus is okozhat hátfájdalmat. A mellkasi fájdalom megjelenése mellett sokan panaszkodtak erős hátfájásra, így minden olyan hátfájást, ami elhúzódik vagy éppen hirtelen bukkan fel, komolyan kell venni.

 1. Bursné Csaba Irén

  Ha fáj a hátam, hátizom erősítő edzést végzek kondigépen, 2 napon belül elmúlik a fájdalom.

 2. Temesi Vilmos

  Nyugalmi idószakban jól érzem magam a bőrömben.Amint elindulok.kb 200 méter után elöször a derekam,majda forgóim,és kb 250 méter után,az alsó
  csigolyámnál egyxre fokozódó fájdalom keletkezik,annyira,hogy le kell ülnöm,v. feküdnöm.
  Álló helyzetben ha csak a kezeimet elóre nyujtom,azt is megérzi az azsó csigolyám.Ha lefekszem pl. a padlóra,a fájdalom megszünik.Félóra mulva kezdhetem az egészet el.ölröl.Ha kapok választ előre is köszönöm

  o

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük