fbpx

A hormonális egyensúly megteremtése, a fogyás és a menopauza

Középkorú nő a nappali szőnyegén fáradtan egy rózsaszínű gimnasztikai labdára támaszkodik, mellette kulacs és törülköző.

A menopauza szakaszába lépő nők nagyon sokféle, azaz változatos tünetekről számolnak be. A szimptómák között gyakran szerepel az izzadás, a hőhullámok, a fejfájás, az álmatlanság, a feszültség, a depresszió és a hangulatingadozás. Nagyon sok nő észlel ebben az életszakaszban jelentős súlygyarapodást még abban az esetben is, hogy ugyanúgy étkezik, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt. Szakértők szerint pedig pontosan ez a probléma, hiszen a női szervezet nagyon sokat változik a negyvenes és ötvenes években és azok a táplálékok, amelyek korábban nem okoztak súlygyarapodást, a menopauza szakaszában már okozhatnak hízást.

Mégsem kell megijedni, hiszen ezeket a hatásokat a hormonok egyensúlyának felborulása eredményezi, azonban egyes természetes módszerek, mint az egészséges táplálkozás, a testmozgás és az életmódbeli változtatások, nagyon sokat segíthetnek a testsúly csökkenésében.

A fogyáshoz nem elegendő csak kevesebb kalóriát bevinni a szervezetbe, az is lényeges, hogy a hormonok ismét egyensúlyba kerüljenek, különösen az inzulin- és a kortizolhormon egyensúlyának megteremtésére szükséges törekedni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ösztrogén nem más, mint egy női nemi hormon, mégpedig egy inzulinérzékenyítő hormon, amely eredményesen segít szabályozni a kortizolhormon negatív hatásait. Ilyenkor a progeszteron, a másik női nemi hormon is az ösztrogén segítségére lehet.

A menopauza szakaszában azonban mind az ösztrogén, mind pedig a progeszteron szintje jelentősen lecsökken. Ennek hatására az anyagcsere is lelassul, és ennek következményeként a szervezet sokkal érzékenyebbé válik a szénhidrátokra.

Mit tegyünk, hogy ne hízzunk a menopauza időszakában? Próbáljunk a lehető legkevesebb finomított szénhidrátot fogyasztani. Illesszük be az étrendünkbe a tejtermékeket, a zöldségeket, a gyümölcsöket és a teljes kiőrlésű gabonákat.

A hormonok egyensúlyának megteremtése érdekében nagyon lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk, a közepes intenzitású testmozgást preferáljuk és aludjunk mindennap legalább 7-8 órát, hiszen ez utóbbi is pozitívan hat a hormonokra és azok működésére. Az intenzív edzéseket jobb, ha elfelejtjük, hiszen ez is jelentősen megnöveli a szervezetben a kortizolhormon szintjét.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük