fbpx

A jógát sosem késő elkezdeni

Fiatal jógaoktató és négy idősebb jógázó kék tornaszőnyegen törökülésben ülve gyakorlatoznak.

Idősebb korban nagyon meg kell fontolni, hogy milyen mozgásformába kezdünk bele, hiszen nem mindegy, hogy mit sportol egy csontritkulásban szenvedő, egy szívbeteg vagy egy cukorbeteg személy. A megerőltető sport sem javasolható ebben az életkorban és természetesen az a jó, ha a sport, amit választottunk, nemcsak fizikai, hanem lelki egészséget is biztosít. A jóga is ilyen sport. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mert testileg energiával tölt fel, míg lelkileg kiemelkedő a nyugtató hatása. Nézzük is meg, hogy miért ennyire hasznos rendszeresen jógázni!

A jóga hajlékonyabbá és rugalmasabbá varázsolja a testet, így mindenképpen érdemes rendszeresen űzni ezt a sportot. A rugalmasság annak köszönhető, hogy a jóga mozdulatsorai segítenek az izmok, inak és szalagok nyújtásában, és a különféle jógapózoknak is köszönhetjük a nagyfokú rugalmasság elérését. A rugalmasság abban segít, hogy sokkal könnyebben tudjuk elvégezni a napi feladatainkat.

A jóga segít a stresszoldásban is, hiszen minden mozgás csökkenti a szervezet kortizolszintjét és boldogsághormonok árasztják el a testünket, ami eleve csökkenti a stresszhormonok szintjét. Ezzel pedig sok-sok betegséget kerülhetünk el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A jóga javítja az egyensúlyi állapotunkat. Idősebb korban ez nagyon jól jön, mivel gyakran alakul ki egyensúlyhiány, ami elesésekhez és csonttörésekhez vezethet. A jóga nyújtó és kiegyensúlyozó technikái azonban javítják az egyensúlyérzékünket.

A jóga a testtartás hosszú távú javulását idézi elő. Ha javul a testtartásunk, akkor nem lesznek fájdalmaink és a szerveink is fellélegezhetnek, mivel a nem megfelelő testtartás rontja egyes szervek funkcióját, például a tüdő egészsége is veszélybe kerülhet.

Idősebb korban gyakran szenvedünk hátízület és egyéb fájdalmak miatt. A jóga az egyik legjobb fájdalomcsillapító módszer.

A jóga nemcsak a testi egészséget biztosítja, hanem mentálisan is feltölt, energiával látja el a szervezetet. A jóga egyfajta meditáció, amely megnyugtatja az elmét. A meditációs gyakorlatok javítják a légzést is, így stresszesebb helyzetekben sem vesszük majd szaporán a levegőt és sokkal könnyebben úrrá tudunk lenni a stresszes, szorongó élethelyzeteken.

1 hozzászólás

  1. Nagy László

    Debrecenben hol van jóga oktatás?
    Ebben az évben hol lesz a jógatábor?
    Ezekről szeretnék tájékosztatást kérni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük