A kávé (Coffea arabica) nem volt ismeretlen már az ókor embere számára sem.

A kávé (Coffea arabica) nem volt ismeretlen már az ókor embere számára sem, viszont nem mindig volt megengedett a fogyasztása, hiszen volt időszak, amikor úgy vélték, hogy egyáltalán nincs jó hatással az emberre. Aztán persze elindult hódító útjára és világszerte kezdték ezt a kesernyés növényt megkedvelni. Más legendák is fűződnek a kávéhoz, így pontosan még ma sem lehet igazán tudni, hogy valójában kik és mikor fedezték fel. Az egyik legenda szerint Kopt szerzetesek kecskéjére egy pásztor vigyázott, aki remélte, hogy a napközben jóllakott kecskék éjszaka aludni és pihenni fognak. Ehelyett a jószágok nagyon is aktívak voltak, egész éjjel egy szemhunyásnyit sem aludtak. Néhány szerzetes kiment a rétre, hogy alaposan utánajárjanak a megvadult kecskék esetének. Majd hazavittek egy jó adag kávébabot, amelyből napközben a kecskék csemegéztek. A szerzetesek ízletes levest készítettek a kávébabból, amelytől esti pihenésüket remélték. Ám a kávé élénkítő hatása miatt egész éjjel nem aludtak. A kávé felfedezésének ez az egyik legismertebb legendája.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kávé őshazája Etiópiában van, de természetesen ma már a trópusi és szubtrópusi térségekben is előszeretettel termesztik. A kávéfának vagy kávécserjének ovális, fényes levelei vannak és fehér virágai, amelyek illatát már messziről meg lehet érezni. A virágok kinyílását követően hamarosan megjelennek a zöld színű kávébabok is, amelyek hamarosan mélyvörös színre váltanak.

A kávé izgatószerként is funkcionál, ezt a hatását a benne lévő koffeinnek köszönheti. A koffein az idegrendszert és a kéregállományt serkenti, ily módon képes lecsökkenteni a fáradtságérzetet és az álmosságot, de mértékkel fogyasztva még a gondolkodásra is pozitívan hat. Késő délután már nem javasolt kávét fogyasztani, ugyanis csökkenti az álmosságérzetet és nyugtalanságot okoz. Pozitív hatását oly módon is kifejti, hogy hatástalanítani képes a káros hatású szabad gyököket. Nagyobb mennyiségben azonban nem javasolt fogyasztani, ugyanis növelni képes a vérnyomást és izgató hatása miatt olyan mellékhatással kell többek között számolni, mint szapora szívverés, szívtájéki fájdalom, fejfájás, remegés, gyomorproblémák és túlzott gyomorsavtermelés. Érdekes, hogy mértékkel fogyasztva viszont jó hatású lehet migrén ellen, mégpedig a kávéban megtalálható másik összetevőnek, a trigonellinnek köszönhetően.

A kávé mindemellett fokozza az anyagcserét is, így jól jöhet azok számára, akiknek az anyagcseréje lelassult. Ma már nagyon sokféle koffeintartalmú, fogyókúrás kenceficéket lehet kapni, amelyek külsőleg alkalmazva elősegítik a zsírok lebomlását. A nyers kávé vízhajtó és epehajtó tulajdonságokkal is bír.

A kávé mértékkel fogyasztva nem káros az emberi szervezetre, de ha valaki valamilyen betegségben szenved és erre gyógyszert vagy gyógyszereket szed, akkor feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával. Lehet, hogy ebben az esetben más kávéalternatívát kell kipróbálni. Ma már gyártanak koffeinmentes változatot, de nagyon népszerűek a gabonakávék is, amelyek íze ugyan kicsit eltér az igazi kávétól, de mivel nagyon egészségek, ezért a fogyasztása mindazok számára javasolható, akik valami miatt nem fogyaszthatják az eredeti kávét.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*