fbpx

A kognitív hanyatlás megelőzhető?

Ablaktörlő egy agy előtt – demencia, kognitív hanyatlás.

Az öregedési folyamatok nemcsak a testet, hanem az agyat is érintik. Ezek a hatások a kognitív funkciók romlását és memória elvesztését eredményezhetik. Idősebb korban az agykéreg elvékonyodik, a neurotranszmitterek termelődése lecsökken és plakkok keletkeznek. Ezek a változások negatívan hatnak az agy és az idegrendszer működésére.

Milyen tényezők járulhatnak hozzá az agy öregedési folyamataihoz? Ilyen például a krónikus gyulladás, a csökkenő hormonok, az oxidatív stressz és az artériás megbetegedések. A helytelen életmód is hozzá járulhat az öregedési folyamatok felgyorsulásához. Például az elhízás, a túlsúly, a testmozgás hiánya, , a rossz táplálkozás, a fizikai és a krónikus érzelmi stressz is teret ad a kognitív funkciók zavarainak.

Azonban vannak olyan kiegészítők, táplálékok és életmódbeli változások, amelyek jelentősen lelassíthatják a kognitív hanyatlást.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az uborka nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is. Tanulmányok arról számoltak be, hogy az uborka egy fisetin nevű flavonoidot tartalmaz, amely megakadályozza a memória elvesztését és a kognitív hanyatlást.

A szamóca is nagyon hatásos lehet, hogy sokáig megőrizzük a memóriánkat, mivel antioxidáns flavonoidokban gazdag.

A vörös szőlő antiociánban gazdag, amely szintén egy nagyon hasznos antioxidáns. Az antociánok is segítséget nyújthatnak az oxidatív stressz káros hatásainak kivédésében. A kognitív hanyatlás megelőzését a vörös szőlő rezveratroltartalma is segíti. Ezért lehet hasznos, ha esténként elkortyolgatunk 1-1,5 dl vörösbort. A rezveratrolról kimutatták, hogy lassítja az öregedési folyamatokat és jó hatással van az agyi anyagcserére, a kognitív funkciók működését is optimalizálni tudja és fokozza a memóriát idősebb embereknél.

Az áfonya egy szupertápláléknak számít, mivel védelmet jelent a kognitív hanyatlással szemben. A fekete áfonya ezen kívül csökkenteni képes az oxidatív stresszt, serkenti az új idegsejtek növekedését az agyban, javítja a tanulási képességeket, illetve jó hatással van a memóriára és a kognitív teljesítményre is.

A kognitív hanyatlás ugyan elkerülhetetlen idősebb korban, de csakis rajtunk múlik, hogy ez mikor következik be, hiszen láthatjuk, hogy sok táplálékkal késleltethetjük a memóriavesztés és a kognitív hanyatlás kialakulását.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.