fbpx

A kollagén és az öregedés

Egy középkorú házaspár edzőruhában a szőlős kertben egymásra mosolyogva fut.

A kollagén egy olyan fehérje, amely az emberi testben természetes módon is előfordul. A szervezetünkben sok fehérje megtalálható, ennek a mennyiségnek körülbelül az egyharmada nem más, mint a kollagén.

Ahhoz, hogy az ízületeink egészségesek maradjanak, szükségünk van kollagénre, hiszen ez teszi rugalmassá a bőrünket. Minél több van belőle a szervezetünkben, annál később jelennek meg rajtunk a ráncok.

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, hogy mi is a kollagén, azt is mondhatnánk, hogy nem más, mint egyfajta ragasztó az inak, az ízületek, a szervek, a bőr, a szalagok és a csontok számára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szervezetünkben többféle típusú kollagén létezik. Az 1-es típusú a bőr, a csontok, az inak és a szalagok felépítésében vesz aktívan részt. A 2-es típusú például a porc és a csontok közötti rugalmas szövet alapja, míg a 3-as csoportba az a kollagén tartozik, amely az izmok és az erek megfelelő működését biztosítja.

Az öregedés sok mindent hozhat magával. Azt is, hogy egyre kevesebb kollagént termel a szervezet, ilyenkor kialakulhat az ízületek merevsége és fájdalma. A kollagén-kiegészítők azonban jelentősen csökkenthetik ezeket a tüneteket.

A kollagénszint nemcsak az öregedési folyamat részeként csökken, hiszen más hatások is kiválthatják, például a napfény, a cukor és a dohányzás. Az UV-sugárzás is elősegítheti a kollagén lebomlását és ennek hatására a bőr gyorsabban kezd el ráncosodni. A cigarettafüstben pedig olyan vegyi anyagok vannak, amelyek szintén ráncossá és petyhüdtté teszik a bőrt. A cukor szintén hozzájárul a bőr gyorsabb öregedéséhez.

A kollagént por formájában is fogyaszthatjuk, de ma már remek kollagénes arckrémek és szérumok is készülnek. Emellett egyes táplálékok rendszeres fogyasztása is segíthet beindítani a kollagéntermelést, például a glicin és a prolin aminosavak is elősegítik ezt a folyamatot. Ezeket az aminosavakat a magas fehérjetartalmú táplálékokban találhatjuk meg leginkább, mint például a csirke- és a marhahús, a bab, a tojás, a tej, illetve a tejtermékek. A kollagéntermelést még a C-vitamin, a cink és a réz is elősegíti.

  1. Szuhay Péter

    Vajon mi a tudomány álláspontja azzal kapcsolatban, hogy együnk-e “kész kollagént” kocsonya, csülök, sült császárszalonna, csontleves és hasonlók formájában?

    1. Ildikó Tóth

      Tudtommal a tudomány erősen támogatja a természetes kollagén bevitelét a szervezetbe, mivel az 100 százalékban hasznosul. A kocsonya, a csontleves garantáltan idetartozik, a csülök, a sült császárszalonna bizonytalan megítélésű, de utána lehet nézni.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük