Csipkebogyó makrofotója.

A csipkebogyóról bebizonyosodott, hogy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír, ami egy nagyon kedvező hír azoknak, akik ízületi gyulladástól szenvednek. Mind az osteoarthritis, mind a reumás ízületi gyulladás debilitáló ízületi fájdalmat, duzzanatot és mobilitásvesztést okozhat.

A reumás ízületi gyulladás autoimmun betegségnek számít, míg az osteoarthritis inkább degeneratív állapotnak tekinthető, ahol az ízületek kopása inkább az életkorral függ össze. A krónikus gyulladás mindkét betegség létrejöttében szerepet játszik, viszont a csipkebogyó mind a kettő esetben hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyult.

Egy 2012-ben végzett vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a csipkebogyó csökkentette az osteoarthritis fájdalmát, javította a csípőflexiót. A csipkebogyó fájdalomcsillapító hatása egyáltalán nem számít meglepőnek, hiszen gazdag olyan szerves vegyületben, mint a szalicilsav, amelyet az aszpirin előállításához is felhasználnak.

Az antioxidánsban gazdag csipkebogyó segítséget nyújthat a szívbetegség leküzdésében is. A csipkebogyó gazdag forrása a különböző karotinoidoknak, beleértve a béta-karotint, a zeaxantint, a luteint és a likopint. Ezek a természetes antioxidáns pigmentek adják a csipkebogyó élénk színét is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A karotinoidokról kimutatták, hogy gátolják a zsírok oxidációját, ezáltal csökkentik az érelmeszedést és megakadályozzák az erek károsodását.

A csipkebogyó is gazdag aszkorbinsavban, amely nem más, mint a C-vitamin. Bár az aszkorbinsav erős hatású antioxidáns, önmagában nem felelős a csipkebogyó szabad gyökök elleni védekezéséért. A kutatók úgy vélik, hogy nagy részben a karotinoidok azok, amelyek meggátolják az oxidáció kialakulását és semlegesítik a szabad gyököket. Ez is mutatja a karotinoidoknak a nagyon fontos antioxidáns szerepét.

A csipkebogyó rendszeres bevitele csökkenti a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét is, amely a gyulladás és a szívbetegség biológiai markere.

A csipkebogyónak ezenkívül antidiabetikus és öregedésgátló hatásai is vannak. Előnyei túlmutatnak a szívbetegség megelőzésében. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a csipkebogyó jobb glükózintoleranciát, csökkent zsírfelhalmozódást (például a májban) és csökkent hasi zsírt eredményez. Mindezek segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

A csipkebogyóról kimutatták, hogy fokozza az AMPK aktivitását, amely olyan enzim, amely stimulálja a mitokondriumok, a sejtek „energiatermelő” megújulását és újbóli születését.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*