fbpx

A lábban kialakuló vérrög megelőzése

Kanapén ülő nő fogja a jobb vádliját.

Sokan ismerhetik azt a kifejezést, hogy mélyvénás trombózis. Ez egy nagyon veszélyes állapot, hiszen akár halált is okozhat, azonban vannak olyan tényezők, amelyek segíthetnek a mélyvénás trombózis megelőzésében. Mutatjuk is, melyek ezek.

A mélyvénás trombózis nem más, mint amikor a mélyebb vénákban vérrög keletkezik. Ebben az esetben nemcsak az a probléma, hogy a láb két- vagy háromszorosára is megduzzadhat, hanem az is, hogy a vérrög „el is szabadulhat” a szív és a tüdő irányába. A tüdőbe jutva akár tüdőembóliát is előidézhet, ami aztán halállal is végződhet.

A vérrög kialakulásában sok minden szerepet játszhat, többek között az is, ha valamilyen ok miatt fekvő pozícióba kényszerül valaki. Ez lehet egy hosszabb betegség vagy éppen egy műtét miatt kialakult helyzet.

A vérrög kialakulását más is előidézheti, például egy-egy hosszabb utazás, amelyet autóban, autóbuszon vagy akár repülőn töltünk. Az ülő életmód és az inaktív életmód is oka lehet a vérrög kialakulásának, illetve a vénás betegségek és egyes gyógyszerek is kiválthatják ezt az állapotot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vérrög létrejöhet a felületi és a mély vénákban is. Amennyiben a vérrög a felületi vénákban keletkezik, akkor olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a bőrpír, a bőrérzékenység és a láb fájdalma. Ha viszont a vérrög a mély vénákat érinti, akkor más tünetekkel is számolnunk kell, például a láb hirtelen duzzanata. Ha nem szokott megdagadni a lába, hanem ez gyorsan és hirtelen történik, akkor bizony gyanakodni kell erre a betegségre és azonnal mentőt kell hívni.

Az életmódunkon változtatva elkerülhet bennünket ez a betegség, azaz jelentősen lecsökkenthetjük a vérrög kialakulásának kockázatait.
A vérrög kialakulásában nagy szerepe van a túlzott alkoholfogyasztásnak és a dehidratált állapotnak. Igyunk naponta rendszeresen vizet, gyógyteákat, hogy elkerüljük a dehidratáció és a kiszáradás állapotát.

Ha valaki ülő életmódot folytat, óránként álljon fel és nyújtóztassa, tornáztassa meg az alsó végtagjait. Esténként még az ágyban is végezhetünk lábgyakorlatokat, hogy serkentsük a vérkeringést a lábainkban.

Ne tegye keresztbe a lábait, mivel ezzel akadályozza a vér áramlását. Ha vénagondjai vannak, keressen fel érsebészt, aki megfelelő terápiát ír elő, illetve vele még a kompressziós harisnya viselésének előnyeit is megbeszélheti.

1 hozzászólás

  1. Kómya Anikó

    Mikor van szükség můtétre visszér betegségnél hogy a mélyvénás trombózist elkerüljük?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük