fbpx

A legfontosabb vitaminok az emberi szervezet számára

Vitaminok és étrend-kiegészítők egy evőkanálban.

Manapság egyre többször és egyre több helyről halljuk, hogy milyen nagy szükségünk van ásványi anyagokra, nyomelemekre és vitaminokra. A legfontosabb vitaminok közé a következők tartoznak: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, B10-, B12-, C-, D-, E-, F- és K-vitamin. Ezek a vitaminok nagyon fontos szerepet töltenek be szervezetünk működésében, hiszen nélkülük hiányállapotok alakulhatnak ki, amelyek betegségek kialakulásához vezethetnek.

A-vitaminra van szükségünk többek között a csontnövekedéshez, az egészséges nyálkahártyához, de ez a vitamin képes biztosítani szemünk, fogazatunk, bőrünk, hajunk és körmünk egészségét is.

A B1-vitamin – vagy más néven tiamin – az idegrendszer egészséges működését segíti elő, de az emésztésben és a szénhidrátok hasznosításában is szerepet játszik.

A riboflavin, vagy B2-vitamin hiányában emésztési zavarok, idegrendszeri problémák, bőrpanaszok alakulnak ki. De az immunrendszer is legyengülhet és fejfájással is számolnunk kell.

Ahhoz, hogy ne legyenek idegrendszeri gondjaink, illetve bőrünk és hajunk egészséges maradjon, B3-vitaminra van szükségünk. Ez a vitamin segíti a szövetek növekedését, és az anyagcserében is részt vállal.

A piridoxin – vagy más néven B6-vitamin – hiányában emésztési zavaraink és bőrpanaszaink lehetnek, de vérszegénységgel, izomgörcsökkel és depressziós tünetekkel is küszködhetünk.

A B9-vitaminnak (folsav) nagyon fontos szerepe van a várandósság ideje alatt, hiszen ha nincs elegendő ebből a vitaminból a kismama szervezetében, akkor a baba akár fejlődési rendellenességgel is születhet. A folsav ezen kívül az anyagcsere-folyamatokban, az emésztésben és az idegek megfelelő működésében is kiemelkedő szerepet játszik.

A B10-vitaminnak kitüntetett szerepe van a vérképzésben és a sejtnövekedésében. Hiányában anyagcserezavarokkal, izomfájdalmakkal, őszüléssel és hajhullással kell számolnunk.

A B12-vitamin (kobalamin) hiánya nem csupán fáradtságot indukálhat, de ingerlékenyek, feszültek is lehetünk és emellett gyengének, erőtlennek is érezhetjük magunkat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az aszkorbinsav – vagy más néven C-vitamin – elsősorban az immunrendszer védelmét képes biztosítani. De részt vesz az idegrendszer megfelelő működésében, a kollagéntermelésben és az enzimfolyamatokban. Hiányában izomfájdalmak, vérzékenység és fáradtság léphet el, illetve sokféle betegség okozója is lehet.

A kalciferol (D-vitamin) biztosítja számunkra az erős csontozatot és fogazatot, részt vesz a foszfor és a kalcium megkötésében is.

Az E-vitaim (tokoferol) hiányában a szervezetünkben zajló öregedési folyamatok felgyorsulnak. Nagyon fontos szerepe van az egészséges bőr, vérkeringés, izomzat és idegrendszer fenntartásában.

F-vitamin hiányában nem csupán a hajunkkal, a körmeinkkel és a bőrünkkel lesznek problémáink, de szív- és érrendszeri, illetve idegrendszeri gondjaink is adódhatnak.

A K-vitamin a véralvadást és a májműködést segíti elő. Ha nincs elegendő K-vitamin a szervezetünkben, akkor emésztési panaszokkal, májműködési zavarokkal és keringési gondokkal kell szembenéznünk.

P-vitaminra (rutin) a C-vitamin felszívódásához és hasznosulásához van szükségünk. Ez a vitamin a bioflavonoidok csoportját erősíti, melynek elsődleges feladata a hajszálerek erősítése.

Az U-vitamin az immunrendszer megerősítésében vesz részt, és a sejtfalak számára nyújt védelmet a különféle sérülésekkel szemben, illetve azok regenerációját támogatja meg.

  1. Vadász Renáta

    Üdv. Ezeket a vitaminokat milyen rendszerességgel, és milyen mennyiségben lehet szedni. Ha bevásárolni szeretném mindet, hogyan szedhetem, hogy ne legyen baj belőle. Gondolom nem mindet minden nap… 🙂 Köszönöm előre a választ.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük