fbpx

A magas vérnyomás és az agy egészsége

Férfi karon vérnyomásmérő, melynek vége női kezekben van.

A magas vérnyomás nemcsak a szív, hanem az agy egészségére is hatással lehet. Azonban mi magunk is sokat tehetünk a magas vérnyomás csökkentése érdekében és az optimális egészségünk fenntartásáért.

A magas vérnyomást méltán nevezik csendes gyilkosnak. Sok esetben nem is okoz semmiféle tünetet és panaszt, viszont drasztikusan megnövelheti a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázatait.

Testünk minden szerve a keringésre támaszkodik, éppen ezért nemcsak a szívet károsítja a magas vérnyomás, hanem az artériákra és a létfontosságú szervek – mint például az agy, a vesék és a szem – egészségére is negatívan hat.

A magas vérnyomás az agy kisebb ereire is károsító hatást gyakorol. Ez kihat a memóriára, ez pedig nagy szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában is.

A magas vérnyomás a hangulatra is hatással van. A stressz megnöveli a szervezetben az adrenalin- és a kortizolszintet, ami pedig emeli a vérnyomást. Ha valaki a hangulatát alkohollal, cigarettával vagy kávéval szeretné fokozni, akkor azzal is számolnia kell, hogy ezeknek az élvezeti cikkeknek is nagy szerepe van a vérnyomás emelkedésében.

Az elszigeteltség, a magány előidézője lehet a depresszió és a szorongás kialakulásának, amelyek szintén vérnyomásnövelő hatással bírnak, a magas vérnyomás pedig fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatait.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A magas vérnyomás kialakulásában több tényező is közrejátszik. Vannak olyan anyagok, italok, táplálékok, amelyek aktívan részt vesznek a vérnyomás emelkedésében. Ilyen például a koffein, egyes vényköteles gyógyszerek, a nemszteroid gyulladáscsökkentők.

Mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a vérnyomásunkat. Az egyik ilyen tényező, ha aktívan élünk, azaz rendszeresen sportolunk. Hetente legalább 150 percnyi mérsékelt intenzitású testmozgásra van szükségünk, hogy elkerüljük a magasvérnyomás-betegséget.

Az egészséges táplálkozásnak is nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában. Csökkentsük a finomított szénhidrát és az alkohol bevitelét és növeljük a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.

Minél nagyobb testsúllyal rendelkezünk, annál nagyobb teher hárul a szívre, ami drasztikus módon emeli meg a vérnyomást is.

Tanulmányok és kutatások igazolják, hogy a relaxációs technikák, a meditáció elsajátítása nagymértékben csökkentik a magas vérnyomást.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük