fbpx

A magnézium és a cukorbetegség. Van összefüggés?

Türkiz asztalon a magnézium betűi és vegyjele kirakva.

A magnézium egy alapvető ásványi anyag, amely a fehérjeszintézisben, az energiatermelésben és a sejtek közötti jelzések kialakításában veszt részt az izmokban és a szövetekben, különösen a szívben, a csontokban és a vesében.

Amennyiben megfelelő a magnézium szintje a szervezetünkben, úgy kisebb eséllyel alakulhat ki cukorbetegség. A magnézium elégtelensége vagy kórosan alacsony szintje több mint 22-féle betegség kialakulásához vezethet, beleértve a cukorbetegséget, a szívbetegséget vagy éppen a meddőséget.

Ez az ásványi anyag több mint 300 biológiai folyamatban vesz részt. Ha nem eszünk magnéziumban gazdag ételeket, akkor magas vérnyomással és csontritkulással is számolnunk kell.

A magnéziumhiány befolyásolhatja a sejtek életkorát. A gyorsuló sejtes öregedés befolyásolhatja a szövetek működését, de a szervek működése sem lesz megfelelő, ez pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A depresszió egy másik olyan állapot, amelyet a magnézium szintje nagyban befolyásol. A magnézium kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges idegrendszeri funkciókban és a mentális egészség fenntartásában. A kutatások azt mutatják, hogy a magnézium elégtelen szintje okozhat depressziót, de a szorongásos és a stresszes állapotok kialakulásáért is felelőssé tehető.

Az idő előtti öregedést mikrotápanyagi hiányosságok okozhatják. Ezek a hiányosságok nemcsak a gyorsabb öregedést segítik elő, de betegségek kiváltói is lehetnek.

A cukorbetegség egy nagyon komoly betegség. A cukorbetegség kialakulását megelőzően prediabétesz már kialakulhat, amelyet a cukorbetegség előszobájának is szoktak nevezni. Ez a betegség más betegségeket is magával hozhat, úgy mint szívbetegséget, magas vérnyomást, vesebetegséget, agyvérzést és akár még vakságot is okozhat. Korábbi kutatások szerint a magnézium megfelelő szintje a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával jár együtt. Nyilván a cukorbetegség kialakulásában az étkezésnek és a mozgáshiánynak is szerepe van. Kutatások során bebizonyosodott, hogy cukorbetegség még magasabb magnéziumfogyasztás mellett is létrejöhet, mégpedig akkor, ha az illető magas glikémiás indexű táplálékokat fogyaszt. Ez pedig a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát jelentősen megnöveli. A cukorbetegség kialakulhat gyermekkorban is, ezért is fontos már gyermekkorban is vigyázni és lépéseket tenni az elhízás ellen.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.