Bordó színű női alsó a szárítókötélen.

A menstruációs vérzésről sokan nem szívesen beszélnek. Ez még ma is tabu sok embernél, pedig a menstruációs vér színe nagyon sok információt hordoz magában. Ha egy nő birtokában van ezeknek az ismereteknek, akkor nem ijed meg, ha a menstruációs vérzésnek olykor más színe van, illetve tudni fogja, hogy mikor kell mindenképpen felkeresnie a nőgyógyászát, hogy a kezelés időben elkezdődhessen.

Egy nőnek azt is tudnia kell, hogy a menstruációs vér minél tovább marad a méhben, annál sötétebb színre vált, hiszen oxidálódik. Betegségek és hormonális változások is megváltoztathatják a vér színét, de annak textúráját is.

A menstruáció utolsó napjaiban a vérnek lehet fekete is a színe. A vér színe az oxidáció miatt változik először sötétbarnává, majd feketévé. A fekete vérzés azonban valami komolyabb hüvelyi vagy méhproblémát is jelezhet. Figyelmeztető jel lehet még a láz, a kellemetlen szagú hüvelyi váladék, a viszketés, a duzzanat és a vizelési nehézség.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben a vér színe barnára változik, ez lehet az oxidáció miatt bekövetkező színváltozás, de akár terhességet is jelezhet a barnás vér. A barna folyás vagy az úgynevezett pecsételő vérzés oka a méhen kívüli terhesség vagy a vetélés vezető tünete is lehet.

Az élénkpiros vérrel semmi gond nincs, ha a menstruáció is rendben zajlik. Egyes hozzáértők szerint ilyen színűnek kell lennie a menstruációs vérzésnek végig. Az élénkpiros vérzés, ha nem köthető menstruációhoz, sajnos a méhnyakrák egyik tünete is lehet. Milyen tünetekkel járhat még ez a betegség? Ha a vérzés tovább tart a megszokottnál, ha a vérzés közösülés után is jelentkezik, ha bűzös hüvelyváladék is megjelenik, ha fájdalom jelentkezik a csípőben és a lábakban, ha étvágytalanság jelentkezik, vagy ha a hirtelen fogyásnak nincs semmi más magyarázata.

A rózsaszínes vér általában akkor jelentkezik, ha valaki fogamzásgátlót szed, vagy a szervezetében csökken az ösztrogén szintje. Rózsaszínes vér több ok miatt is jelentkezhet. Jelentős fogyásnál, egészségtelen étrend és vérszegénység esetén.

A narancssárga színű vérzés vagy hüvelyváladék valamilyen fertőzés jelenlétére utal, ez hüvelyi viszketéssel és kellemetlen illatokkal is párosulhat.

A szürke színű hüvelyváladék bakteriális fertőzést jelezhet, főleg akkor, ha az kellemetlen szaggal és viszketéssel párosul.

Amennyiben a menstruációjában bármilyen változást tapasztal, mindenképpen keresse fel nőgyógyászát és ne felejtsen el évente legalább egyszer rákszűrésen megjelenni, mert a méhnyakrák időben történő felfedezése életet is menthet, ugyanis ez a daganat a kezdeti stádiumban nagyon jól gyógyítható.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*