fbpx

A mesterséges édesítőszerek károsítják az egészséget?

Kék inges férfikéz sárga bögrébe édesítőt szór.

A mesterséges édesítőszerek egyre nagyobb teret hódítanak, pedig semmivel sem egészségesebbek, mint a cukor. A cukor nem az ellenségünk, ha valóban mindennap csak keveset és mértékkel fogyasztjuk. Az édesítőszerek azonban több kárt, mint hasznot hoznak, pedig nagyon sok, úgymond egészségesnek kikiáltott termék tartalmazza ezeket. Valójában azonban korántsem olyan egészségesek, mint ahogyan azt sokan gondolják. Lássuk is, hogy miért nem!

A mesterséges édesítőszerek negatív hatással vannak a bél, pontosabban a bélflóra egészségére. Három ilyen édesítőszerről bizonyosodott ez be: az aszpartámról, a szuklarózról és a szacharinról. A szuklaróz például csökkenti a jó bélbaktériumok és bizonyos bélbaktérium-törzsek számát, ami viszont felborítja a bélflóra egyensúlyát.

A fent említett háromféle mesterséges édesítőszer még a jó bélbaktériumokra is negatív hatással lehet, ugyanis ezek patogénné válhatnak. Ez pedig a bélrendszer károsodását okozhatja és ezzel együtt bélbetegségek kialakulásához is vezethet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azt gondolnánk, hogy a mesterséges édesítőszerek elősegítik a fogyást, vagy legalábbis nem növelik a testsúlyt. Ez a gondolat közel sem állja meg a helyét, sőt az ellenkezője bizonyosodott be, ugyanis kiderült, hogy egyes mesterséges édesítőszerek akár még elhízással is együtt járhatnak. Az egészségesnek kikiáltott termékeket ilyen édesítőszerekkel tömik tele, pedig egyre több a bizonyíték, hogy bizony nemcsak a bélrendszert károsítják, hanem felelőssé tehetők az elhízásért is. Egy olyan termék okoz elhízást, amelyet azért fogyasztanak az emberek, hogy ne cukrot egyenek, és ezzel elkerüljék a súlygyarapodást.

Számos vizsgálatot végeztek a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban. Ezek a vizsgálatok megállapították, hogy az említett vegyületek komoly betegségeket is generálhatnak, mint például metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, inzulinrezisztencia. Sok tudós úgy véli, hogy ezekkel az anyagokkal a test normál működésébe avatkozunk bele. Az egyik ilyen hatásuk, hogy a test tanult válaszait zavarják meg, például a normális glükózszabályozást. Ezen kívül tönkreteszik a bélflórát és inzulinrezisztenciát okoznak.

Egy másik kutatás pedig a mesterséges édesítőszerekkel ízesített diétás italokat és azok hatásait vizsgálta. Megdöbbentő dolgot írtak le, mégpedig azt, hogy ezek az italok megnövelik a korai halálozás kockázatát.

  1. Szuhay Péter

    Írjuk le nyugodtan: az édesítőszerek becsapják szervezetünket, az elkezd készülni a cukor feldolgozására és nincs cukor. Ittam már “zéró” kólát, nekem egyszerűen túl édes volt. Ha csökkenteni akarjuk a cukor bevitelt, igyuk nyugodtan a cukros kólát, csak higítsuk fel ugyanannyi csapvízzel, nem lesz sokkal rosszabb.

  2. Tisztelt Gyógyszer Nélkül Magazin!
    Érdeklődöm, hogy 2-es típusú cukorbetegként milyen édesítőszert használhatok,ami nem károsítja a hasznos bél baktériumokat? Melyik üzletben, és milyen néven tudom megvásárolni?
    Válaszukat előre is köszönöm.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük