fbpx

A modern kor hibája – ülő életmód

Fehér inges férfi háttal ül az íróasztalnál a laptop előtt, miközben nyújtózkodik, mellette és a feje fölött polcok irattartókkal.

Attól, hogy a dohányzás még mindig az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség az alkoholizálás mellett, méltán hívják az ülő életmódot is egy nagyon káros szokásnak, tevékenységnek, majdhogynem olyan veszélyesnek tartják, mint magát a cigarettázást.

A modern kor embere elkényelmesedett. Nagyon sokat ülünk. Ezt tesszük az íróasztalnál, ezt tesszük hétvégén, ha pihenünk, sokat ülünk autóban. Nem lenne ezzel baj, ha mellette sokat mozognánk, de az emberek jelentős hányada még mindig nem építette be a rendszeres testmozgást az életébe, pedig a mozgáshiány az ülő életmóddal kombinálva rendkívül egészségtelen és nemcsak a fizikai, hanem a mentális és a szellemi egészséget is nagymértékben veszélyezteti.

Milyen problémákat okozhat az ülő életmód? Például szervkárosodást. A szív szenvedi el a legtöbb károsodást a sok ülés miatt. Amikor a test inaktív, akkor csökken a véráramlás és a szív sem működik elég hatékonyan. A sok és hosszú ideig tartó ülés okozhat magas vérnyomást, magas koleszterinszintet és szívbetegséget is. Az alacsony véráramlás pedig problémákat okozhat a test többi részében és az agyban is, például lassabb lesz a gondolkodás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A folyamatos üléssel kapcsolatban az egyik legnagyobb gond, különösen ha ezt előrehajolva tesszük, hogy egy idő után súlyos hátproblémák alakulhatnak ki. Porckorongsérv és más gerincproblémák is jelentkezhetnek.

Az ember alapvetően úgy van „megteremtve”, hogy sokat mozogjon, járjon, álljon, sétáljon. Ha sokat ülünk, akkor nemcsak a vérkeringés nem lesz megfelelő, nemcsak a vérrögképződés kockázata növekszik meg, hanem az izmok is elsorvadnak és a csontok is gyengébbé válnak.

Ha a munkánk miatt kényszerülünk az ülő életmódra, akkor is van megoldás. Álljunk fel gyakran, mozgassuk meg a végtagjainkat, szakítsunk időt a testmozgásra. Főleg ha otthon, home office-ban dolgozunk, akkor szánjunk a testmozgásra napi fél-egy órát, hiszen ezzel elkerülhetjük a krónikus betegségeket.

Ha a munkahelyen nem tolerálják a munka megszakítását, akkor is találjunk ki valamit, például jó megoldás, ha sokat lépcsőzünk, ha a munkahelyre is gyalog érkezünk, vagy ha mégis autóval megyünk dolgozni, parkoljunk távolabb a munkahelytől. Amikor megebédeltünk, ne kávézzunk ülve hosszú perceket, hanem sétáljunk egy keveset.

 1. Fülöp András nyugdijas

  T.Cim! Nagyon jók az egészségre vonatkozó leirások és tanácsok.
  Egyrészét meg is fogadtuk. Sajnos vannak olyan ajánlatok amik drágák a nyugdijankhoz képest!/havi: 147.ooo Ft/
  sok sikert
  Fülöp házaspár 89 ill 83 évesek E: szepandriska@gmail.com

  Ha véletlenűl vannak téritésmentes – ajándékok- gondojanak reánk !! Köszönjük!

 2. Szuhay Péter

  Még városi lakosok is tehetnek valamit: a tévé fő műsoridejében kell elmenni a környéken két órát gyalogolni. Ennek úgy tudom, nincs káros mellékhatása. Kicsit veszélyesebb, ha megfogadjuk Schirilla egyik tanácsát. rendszeresen végezzünk valami intenzívebb terheléses mozgást, amitől tíz percre 120 fölé megy a pulzusunk. Nem muszáj futni, lehet a kertben csákányozni, fűrészelni, lapátolni is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük