Műanyag kerek lapok különféle emojikkal, legtöbbnek lefelé konyul a szája.

Miközben a pozitív érzelmek pozitívan hatnak az egészségünkre, úgy a negatív érzelmek és a stressz óriási károkat képes okozni. Bizonyos érzelmek fájdalmat okozhatnak a test egyes területein, például a depressziós egyének gyakran tapasztalnak mellkasi fájdalmakat, még akkor is, ha fizikailag nincsen semmi bajuk. Az extrém bánat, például a szeretett személy elvesztése akár 20 százalékkal is megemelheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

Ha haragot érez valaki, akkor adrenalin és noradrenalin szabadul fel a szervezetében, ami megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot.

Az emberi agy, pontosabban a negatív gondolatok és érzelmek kiemelt szerepet játszanak a fájdalom kialakulásában, amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségek létrejöttében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha valaki stresszhelyzetbe kerül, akkor az amygdala küldi a stresszjelzést, a hipotalamusz aktiválja a szimpatikus idegrendszert és ez arra ösztönzi a mellékveséket, hogy adrenalint és noradrenalint szabadítson fel. Ez viszont megnöveli a pulzusszámot, a vérnyomást és az illető személy gyorsabban kezd el lélegezni. Emellett zsírok és glükóz is felszabadul a szervezetben. A vér az arcba tolul, ezért van az az, hogy a dühös ember arca piros színűre változik.

Az önkontrollt azonban lehet gyakorolni, mégpedig egészséges táplálkozással. Fontos, hogy magas minőségű zsírokat vigyünk be a szervezetünkbe. Lényeges, hogy naponta legalább nyolc órát aludjunk. És a rendszeres testmozgást sem szabad elhanyagolnunk. A jóga, a tai chi, a meditáció és az intenzív edzés bőséges előnyökkel járhat. Fontos az is, hogy kezelni tudja a napi stresszt és lényeges, hogy ne engedje, hogy a stressz krónikussá váljon, mert akkor sokkal jobban képes lesz az önuralom megtartására.

A gyakran érzett harag összefügg a magas vérnyomás és a szívproblémák fokozott kockázatával, beleértve a szívrohamot és a stroke-ot. A harag megemeli a zsírsavak és a glükóz szintjét a vérben, amelyek krónikusan emelkedett szintje károsítja az ereket és hozzájárul az érelmeszesedéshez. Kutatások azt is igazolják, hogy a mindig dühös és elégedetlen emberek hamarabb halnak meg, mint azon társaik, akik mellőzik ezeket a negatív érzelmeket.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*