Spenótlevelek egy fehér tálban.

Nagyon szeretem a nyarat, mert a kertemben ilyenkor nagyon sokféle zöldséget, gyógy- és fűszernövényt termesztek. Nincs is annál jobb érzés annál, mint amikor kimegyek a kertbe, körülnézek, és az éppen aktuális, szezonális táplálékok alapján állítom össze az aznapi menüt. Nyáron szinte minden nap eszem valamilyen salátát, és ehhez rendszeresen használok valamilyen fűszer- vagy gyógynövényt is. Az egyik kedvenc zöldségem a spenót. Én ugyan nem leszek izmosabb ettől a zöldségtől, viszont nagyon változatosan fel tudom használni, ezért ez az egyik nagy kedvencem. Az én kertemnek a spenót a királynője.

Miért olyan egészséges a spenót?

A nyers spenót rendkívül gazdag luteinben. A lutein egy karotinoid, amelynek kiemelkedő szerepe van a látás megőrzésében. Luteinre van szükség a makula, a retina és a látóideg egészségének megőrzéséhez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lutein mint antioxidáns

A lutein egy remek antioxidáns, amelynek kiemelkedő szerepe van az úgynevezett kék fény blokkolásában. A kék fény káros hatással van a szem egészségére. A lutein emellett elősegíti a jobb látást és némi védelmet élvezhetünk általa a makuladegenerációval szemben.

A lutein és a szív egészsége

A legutóbbi években zajló kutatások során az is bebizonyosodott, hogy a lutein segíthet bennünket megvédeni két másik rettegett betegségtől is. Az egyik a stroke, a másik pedig a szívelégtelenség. A lutein ugyanis csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, mindemellett megvédhet bennünket az oxidatív stressztől is, ami sok betegség okozója lehet. A lutein főleg a zöld leveles zöldségekben található meg. A spenót is nagy mennyiségben tartalmazza ezt az antioxidáns vegyületet.

Betegségek kockázatainak is a csökkentője

A luteinnel kapcsolatban egyéb előnyre is fény derült. A luteinben gazdag ételek rendszeres fogyasztása mintegy 10 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatait, illetve a metabolikus szindróma kockázatai is mintegy 20 százalékkal lesznek alacsonyabbak.

Lutein és az agy egészsége

A lutein az agy egészségére is pozitív hatást gyakorol. Főleg csecsemőkorban nyújt védelmet, de idősebb korban is nagy hasznát vehetjük, mivel csökkenti a kognitív zavar kialakulásának az esélyeit.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*