fbpx

A nyers méz pozitív hatásai

Nyers és feldolgozott méz egymás mellett.

Az orvostudomány több száz évig alkalmazta gyógyításra a nyers mézet. A nyers méz nagyon gazdag értékes tápanyagokban, olyanokban, amellyel a feldolgozott méz már nem rendelkezik.

A nyers méz rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben. A nyers méz a méhkaptárból egyből az üvegekbe kerül. A méhész esetleg csak átszűri ezt a mézet, hogy ne kerüljön az üvegbe szennyeződés. Ezzel szemben a feldolgozott méz egy olyan pasztőrözési folyamaton megy keresztül, amikor is a méz vitamin-, ásványianyag- és enzimtartalma jelentősen lecsökken.

A méznek sok pozitív hatása ismeretes. Ilyen az antibakteriális, a sebgyógyító, az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő hatása.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatók úgy vélik, hogy a méz elsősorban antioxidáns tulajdonságaival emelkedik ki a táplálékok sorából. Az antioxidánsok segítik lecsökkenteni a szabad gyökök okozta oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz számos krónikus betegség okozója lehet, beleértve a különböző rákos megbetegedéseket.

A méz az enzimek, az ásványi anyagok és a vitaminok tárháza. Többek között van benne niacin, riboflavin, pantoténsav, mangán, kalcium, magnézium, kálium, foszfor és cink. Egyes mézfajták részt vesznek a cukorbetegség megelőzésében és a rossz koleszterin szintjét is csökkenteni tudják.

A méz egy természetes antimikrobiális és antibakteriális táplálék, eredményesen veszi fel a harcot a gombák és a baktériumok ellen. A méz sebgyógyító tulajdonsággal is rendelkezik, köszönhető ez antibakteriális, antioxidáns és sebgyógyító hatásainak. Ezen kívül a méz gombaellenes és vírusellenes hatással is bír.

A nyers méz jó hatással van az emésztésre és be lehet vetni hasmenés esetén is.

A méz antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása pozitívan hat az agy egészségére. A méz eredményesen harcol a gyulladás ellen, ami sok esetben zavart okoz az agy működésében és a memóriafunkciók csökkenésében.

A nyers méz az enzimeken, az ásványi anyagokon és a vitaminokon kívül más elemeket is tartalmazhat. Ilyen például a propolisz, amely szintén antibakteriális és antioxidáns hatással rendelkezik. Ma már kutatások is igazolják a méz gyógyító hatásait.

  1. Bunyevácz Józsefné

    Honnan lehet pl.a piacon vásárláskor megtudni, hogy a méz nyers méz e?Az eladó többnyire csak ” eladó”, többnyire fogalma sincs a méz milyenségéről, maximum a méz fajtájáról, ami rá is van írva az üvegre.

  2. Margit Ferenc

    Hálás vagyok a cikkért mert méhészként tudom ezeket a fontos tényeket de így a fogyasztó is tájékozott lesz . Elfogultan Károlynak van igaza , méhészhez kell kötni a megvásárolt mézet , és az igazi méhész pörgetéskor leszűri , ez az összes kezelés !

  3. Vágó Jutka

    én felnött korom óta eszem a mézet, van egy kis kutyám aki most 16- életévébe lépett, és pincur korától minden reggel eszik mézet.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük