Kék színű szivárványhártya felosztása az íriszdiagnosztikában.

Az íriszdiagnosztika egy olyan kezelés vagy eljárási mód, amikor a terapeuta a diagnózist a szem alapos vizsgálata alapján állítja fel. A képzett terapeuta a szem szivárványhártyáján vagy íriszén látható jelek és az ezekben bekövetkező változások alapján képes a kórmeghatározásra. Az íriszdiagnosztikában a test egyes területeinek felelnek meg a szivárványhártya pontosan meghatározott részei, amelyen különféle változások alakulnak ki, amennyiben a test és a lélek valamilyen betegségben szenved.

A modern íriszdiagnosztika egy magyar orvos, Péczely Ignác nevéhez fűződik, aki már gyermekkorában felfedezett ezzel kapcsolatban egy csodás dolgot. Történt ugyanis, hogy egy nap talált egy törött lábú baglyot. A madár íriszében felfedezett egy fekete vonalat, viszont ahogy a bagoly gyógyulni kezdett, úgy a fekete vonal is kezdett eltűnni a bagoly íriszéről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A huszadik században aztán elkészült az első „írisztérkép” is, amelynek megalkotása Bernard Jensen amerikai orvos nevéhez fűződik. Ez a térkép szeletenként mutatja be a test és a szem közötti kapcsolatot. A szivárványhártya a test egyes részeihez vagy funkcióihoz kapcsolódó szeletekre és hat – az egyes szervrendszerekhez tartozó – körgyűrűre vagy zónára tagolódik. Az első zóna a gyomorhoz, a második a bélrendszerhez, a harmadik a vér- és a nyirokkeringéshez, a negyedik a belső és a külső elválasztású mirigyekhez, az ötödik az izmokhoz és a csontvázhoz, a hatodik a bőrhöz és a kiválasztáshoz tartozik. A bal oldali írisz a test bal, míg a jobb oldali írisz a test jobb oldalával áll kapcsolatban. A megjelenő fehér jelek utalhatnak a szervezetben kialakuló gyulladásra, de stressz miatt is kialakulhatnak, míg a fekete jelek akkor jelennek meg, ha valamelyik testrész vagy szerv nem működik megfelelően. Az íriszdiagnosztika egyik legfontosabb célja, hogy még abban a fázisban ismerjék fel a betegségeket, amikor az még nem okoz tüneteket. Tehát mindenképpen javasolható azoknak, akik tudni szeretnék, hogy nincs semmilyen betegségük. Viszont azoknak is remek lehet ez a féle diagnosztikai módszer, akik betegek ugyan, és kapnak is valamilyen kezelést, de tudni szeretnék, hogy a terápia milyen eredményeket és pozitív változásokat produkált az esetükben.

A legtöbb orvos még ma sem ismeri el az íriszdiagnosztikát. Ártalmasnak ugyan nem gondolják, viszont a legtöbb orvos szerint nem helyettesíti a szakorvos által előírt vizsgálatokat.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. A legtöbb orvos nem lát tovább az orránál

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*