fbpx

A szilimarin mint a rák és a májbetegség elleni nagy harcos

Máriatövis virágai egy csavaros tetejű üvegben.

Az adatok nem hazudnak, ugyanis manapság minden második ember valamilyen rákos betegségben hal meg hazánkban és világszerte. Azonban egyre inkább nő azok száma is, akik valamilyen anyagcsere-betegségben szenvednek, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, az elhízást és a nem alkoholos zsírmájbetegséget. A máriatövisben megtalálható szilimarin segítséget nyújthat ezen betegségek megelőzésében. Ezt a gyógynövényt már évszázadok óta használják természetes gyógyítóként.

A szilimarin csökkenti a gyulladást és az inzulinérzékenységet is javítani tudja. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy a szilimarin foszfatidil-kolinnal és E-vitaminnal együtt adagolva hatásosan csökkentette a máj méretét és a hasi zsírt, mintha csak önmagában a táplálkozás testmozgással lett volna kombinálva.

Szilimarin hatására az inzulinérzékenység is javult, illetve a betegeknél szignifikáns javulást tapasztaltak, amikor a májenzimteszteket alaposabban megvizsgálták.

A vizsgálatban részt vevő személyek 85 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt, azonban a szilimarin mintegy tizenöt százalékkal javította ezeknek az embereknek a testtömegindexét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A korábbi kutatások során arról számoltak be, hogy a szilimarin nevű vegyület képes megállítani az olyan májbetegségek fejlődését, amelyek májhegesedést, májrákot, májelégtelenséget és halált okozhatnak.

Ez a növényi vegyület olyan súlyos betegséggel szemben is eredményesen léphet fel, mint az elhízás, a cukorbetegség, a hepatitisz-C vagy a metabolikus szindróma.

A szilimarin ezen kívül serkenti a máj regenerálódását és fokozza annak antioxidáns állapotát. A máj regenerációja úgy történik meg, hogy mindeközben védi és feltölti a szervezet glutationkészletét, amelyet a szervezet antioxidáns-tárolójának is lehet nevezni.

Erős antioxidánsként a szilimarin gátolja a toxinok sejtekhez történő kötődését is. Ennek eredményeképpen ez a flavonoid csökkentheti és akár vissza is fordíthatja a gyógyszerek, az alkohol, az ipari vegyszerek, a peszticidek és a nehézfémek által okozott károsodást.

A szilimarin megakadályozza az elhízás kialakulását is a zsírok lebontásával, mindemellett csökkenteni tudja az LDL-koleszterin szintjét is.

A szilimarin egy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő szer, amely fokozza az immunrendszert, védi a DNS-t a mutációk ellen és meggátolja a tumorok növekedését is.

1 hozzászólás

  1. Tóth András

    Nagyon jók a cikkek! Érdemes elolvasni mindenkinek, mert javunkra szolgál! Köszönöm Tisztelettel!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük