K2-vitamin logója.

A K1-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a vérrögképződés és a vérzési rendellenességek megelőzésében, ezzel szemben a K2-vitaminnak teljesen más szerep jut. Ennek a vitaminnak nagy szerepe van a növekedésében, a termékenységben, az agyi működésében, de a csontok és a fogak egészségét is biztosítani tudja. Ez a vitamin az egészséges bélflóra fenntartását is elősegíti.

A K2-vitamin segíti a szervezetet a kalcium megfelelő felhasználásában, és megakadályozza az artériák meszesedését, ami azért nagyon fontos, mivel így megelőzhetők a szív- és érrendszeri megbetegedések. A legújabb kutatások arról számolnak be, hogy a K2-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a csontritkulás kialakulásával is.

A K2-vitamin azért is egy nagyon fontos vitamin, mert általa megakadályozható, hogy kalcium halmozódjon fel a szervezetben, különösen a lágy szövetekben. Amennyiben a szervezetben nincs elegendő ebből a vitaminból, úgy megindul az artériákban a plakk-képződés, de a fogakon is kialakulhat fogkő, illetve megjelenhetnek az artritisz kellemetlen tünetei is. Ezek a tünetek a következők lehetnek: csökkent rugalmasság, ízületi merevség, duzzanat és fájdalom.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A K2-vitamin gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így bizonyos szempontól a rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújthat. Ennek a vitaminnak tehát az egyik legfontosabb feladata, hogy ne halmozódjon fel sok kalcium a szervezetben. Ez a vitamin számos fehérje működését is biztosítani tudja. Elősegíti a növekedést és a fejlődést. A K2-vitamin részt vesz az artériák falának rugalmasan tartásában, a csontok és a fogak szerkezetének fenntartásában és a sejtnövekedés szabályozásában.

A K2-vitamin az egyik legfontosabb szívvédő vitamin, mivel megakadályozza az artériák falának a merevségét, azaz rugalmasan tartja azokat. Ez a vitamin csökkenti az érrendszer károsodásának a kialakulását, és meggátolja a kalcium lerakódását az erek falán.

A K2-vitamin mintegy húsz százalékkal növeli meg a szív teljesítményét, illetve jó hatással van a szív- és érrendszer működésére is.

A csontritkulás megakadályozásában a K2-vitamin, a kalcium és a D3-vitamin együttes szedésével érhetünk el jelentős eredményeket. Kutatások igazolják, hogy ez a trió posztmenopauzás nőknél jelentősen csökkenti a csonttörések kialakulásának a kockázatát.

Ehhez a cikkhez 5 hozzászólás

 1. fogyasztási tilalmak kinek
  ?

  • Ha rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, orvosával kell egyeztetnie, hogy mellette mit szedhet és mit nem.

 2. Vanicsek Lajosné

  Az orvosok miért nem írják fel azoknak a betegeknek akiknek szüksége lenne rá. Én magas vérnyomásos vagyok 11 éve, csontritkulásom is van, a fogaim is kezdenek már gyengülni.
  Legközelebb megyek a háziorvosomhoz, megkérdezem.

 3. Knopf Antalné

  Más vitaminnal való kapcsolatáról mit lehet tudni ? A gyógyszerekhez hogyan viszonyul?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*