Kendermagok makrofotója.

A kendermag meglehetősen gazdag ásványi anyagokban, teljes értékű fehérjékben, a belőle préselt olaj pedig esszenciális zsírsavakban. A kendermagban sok kálium van, amelynek kitüntetett szerepe van az energiatermő folyamatokban. Van benne kén, amely nemcsak a szépségünket, hanem az egészségünket is biztosítani tudja. Gazdag kalciumban, amely jó hatással van az izmokra, nyugtató hatást gyakorol az egész emésztőrendszerre és méregtelenítő szerepet is betölt. Többek között ilyen feladat jut a magnéziumnak is. A benne lévő foszfor energiával lát el bennünket, de a normális csontsűrűséghez is szükségünk van rá. Az oxigén szállításáról a vas, míg a kálium egyensúlyáról a nátrium gondoskodik. A cink jót tesz a bőrünknek, de ettől az ásványi anyagtól maradhat egészséges a májunk és a szépségünket is neki köszönhetjük. A benne található szilícium a megfelelő csontsűrűségről gondoskodik, a réz az őszülés lassításában játszik szerepet, míg a bór elősegíti a kalcium felszívódást, de a hormonháztartásra is kiegyensúlyozó hatással van, legfőképpen a menopauza időszakában.

A kendermagban valamennyi aminosav és esszenciális zsírsav megtalálható, amelyekre az egészséges élethez szükségünk van. Ezek az esszenciális zsírsavak a következők: omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav) és omega-6 zsírsav (linolsav vagy gamma-linolénsav). Mindemellett kitűnő fehérjeforrás is, ebben talán csak az algák – mint például a spirulina alga – előzik meg. Fehérjére szükségünk van, hogy megfelelő izomerővel rendelkezzünk, de ez biztosítja a cukorháztartásunk és az idegi folyamatok egyensúlyát, sőt az állóképességünket is fokozni képes. Az erős csontozat kialakításában is fontos szerepe van, és a méreganyagok szervezetünkből történő kiürítésében is segítséget nyújt.

A kendermag rosttartalma is kiemelkedő, de egy kitűnő E-vitamin-forrás is. Lecitinben is gazdag, ez pedig az agy és a máj egészséges működését képes biztosítani. Az immunrendszerünk is hálás lesz, ha rendszeresen kendermagot fogyasztunk, ugyanis gondoskodik arról, hogy elegendő globulin legyen a szervezetünkben, amelynek a különféle anyagok szállítása a feladata, de az egészséges immunválaszt is biztosítani tudja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az emberi szervezetnek nagy szüksége van antioxidánsokra. Az esszenciális zsírsavakat tekinthetjük antioxidánsoknak, amelyeknek többek között a gyulladáscsökkentést és a megfelelő bőrvédelmet köszönhetjük. Mindemellett a szervezetben felhalmozódó méreganyagok kiürülését is elősegítik, és még a súlytöbblettől is segítenek megszabadulni. A legfontosabb azonban, hogy az egyik leghasznosabb táplálékai az agyunknak és a szemünknek, de az érfalakra is pozitív hatással vannak. Márpedig, ha egészséges érfalakkal rendelkezünk, akkor jelentősen lecsökken a szív- és agybetegségek kialakulásának a kockázata.

A GLA, vagy gamma-linolénsav gyulladáscsökkentő hatással bír, de a hormonális szabályozás is a feladatai közé tartozik. A GLA csökkenti a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteit, mint például a hangulatingadozás, amelynek hátterében hormonális változások állnak.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Lovas Gusztáv

    Kendermagot étkezésre hol tudok vásárolni? Állitolag csodás a gyogyhatása!

  2. Csürke Lászlóné

    Üdvözlet.Szeretném tudni hogy a kendermag hol kapható és mi az ára?

  3. Csürke Lászlóné

    A cikk tetszett jónak tartom a terméket szivesen kipróbnám hol kapható és mi az ára ?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*