Szalmakalapban lévő hölgy a napfényes réten.

D-vitaminra minden egyes embernek szüksége van. Ez az egyik legfontosabb vitamin az emberi szervezetben, már egészen kicsi korunktól kezdve, hiszen ha nincs elegendő a szervezetünkben, nem lesz megfelelő kalciumszint sem a csontokban. De felnőttkorban is fontos, hiszen hiányában csökkenhet a csontok tömege és sűrűsége is, ami oszteoporózishoz vezethet. A D-vitamin nemcsak a csontritkulástól óvhat meg bennünket, hanem számos más, akár krónikus betegségek kialakulásától is.

A D-vitamin a szív egészségére is hat

Amikor a D-vitamin előnyeiről beszélünk, nem szabad kihagynunk, mennyire hasznos a szív számára. Amennyiben csak kevés van ebből a vitaminból a szervezetünkben, úgy megemelkedhet a szívroham kialakulásának a kockázata. Emellett javíthatja a lipidprofilokat is, azaz a D-vitamin nemcsak az LDL-koleszterin szintjét, hanem a trigliceridszintet is csökkenti. Amennyiben hiányt szenvedünk ebből a vitaminból, nőhet a magas vérnyomás és az inzulinrezisztencia kialakulásának a kockázata.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

D-vitaminra van szükségünk a kognitív hanyatlás ellen

Ez a vitamin segít megvédeni bennünket a kognitív hanyatlástól, illetve az agyat érintő gyulladások kialakulásától, azaz az agyi károsodásoktól. Az Alzheimer-kór is egy agyi károsodási folyamatnak a következménye. Ez a vitamin elősegítheti az új agysejtek képződését, illetve védelmet jelenthet a meglévő agysejtek számára is.

Az Alzheimer-kór esetében amiloid plakkok alakulnak ki az agyban, azonban a D-vitamin csökkenti ezek létrejöttét. Ez a vitamin tehát jobb kognitív funkciót is eredményez.

Az immunrendszert fokozó D-vitamin

Amennyiben alacsony a D-vitamin-szintünk, úgy nemcsak a szívbetegség, hanem a rákos megbetegedések kockázata is megnövekedhet. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy ez a vitamin csökkenti a fertőzések kialakulásának a kockázatát, azaz ha elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, kisebb lehet az esélye a megfázás vagy az influenza kialakulásának.

Nagyon hatásos egyes, már kialakult betegségek esetén is

A D-vitamin igencsak hasznos, amennyiben valaki olyan autoimmun betegségben szenved, mint szklerózis multiplex, Hashimoto-kór vagy egyéb pajzsmirigyproblémák, de megfelelő szintű D-vitamin esetén enyhülhetnek az ízületi gyulladás tünetei is.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*