fbpx

A tél csodaszere: húsleves

Egy tányérban húsleves, mellette kis tálban tarka bors.

Bizonyára mindenki emlékszik a gyerekkorára, azokra a pillanatokra, amikor megbetegedett és az édesanyja vagy a nagymamája húslevest készített. Ezt a hagyományt mi is tovább adjuk generációról generációra, hiszen a húsleves valóban gyógyíthat. Ma már kutatások is igazolják, hogy nagyon hasznos a szervezetünk számára, hiszen tele van olyan tápláló anyagokkal, amelyek felgyorsítják a gyógyulás folyamatát.

A húsleves tartalmaz fehérjét, húst és vitaminokban, ásványi anyagokban bővelkedő zöldségeket, vagyis zellert, sárgarépát, hagymát, karalábét, petrezselymet, melyek tele vannak értékes A- és C-vitaminnal és más antioxidánsokkal. Ezek a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok pedig támogatják az immunrendszert.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A forró húsleves nem csupán az immunrendszer védelmét látja el, hanem a nátha tüneteit is csillapíthatja. A meleg leves nagyon jó torokfájdalom és köhögés esetén is, de a benne lévő só pozitívan hat a nyálkahártya gyulladására is. A húsleves emellett tágítja az ereket, fokozza a vér áramlását, ezek pedig mind-mind csökkentik a betegség tüneteit.

A megfázás kezelésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő hidratáció. A húsleves is folyadék, ami aktívan részt vesz a szervezet hidratálásában, ezenkívül fontos elektrolitokat is tartalmaz, amelyek pedig szintén elősegítik a gyógyulási folyamatokat. A levesben található elektrolitok és a leves forró gőze hasznosak lehetnek a nyálkahártya, a torok és az orr megtisztításában.

A húsleves hagymát is tartalmaz, ami antioxidánsokban rendkívül gazdag, melyek segítenek eltávolítani a méreganyagokat és a kórokozókat a szervezetből. Azokat a kórokozókat is, amelyek a betegségeket okozzák.

A csirkehúsleves mentálisan és érzelmileg is jó hatással van ránk. A forró leves, mint a házi ízek egyik kulcstényezője segít abban, hogy sokkal jobban érezzük magunkat, nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg és mentálisan is.

Amikor betegek vagyunk, akkor mély és pihentető alvásra van szükségünk, hogy hamarabb felépüljünk. A húsleves glicint is tartalmaz, amely nem más, mint egy aminosav, ami támogatja a központi idegrendszert, egyben javíthatja az alvás minőségét is.

  1. Fiáth József

    Tisztelt gyógyszer nélküli Magazin szerkesztősége?

    Nap mint nap olvasom soraikat és lehetőségemhez képest megpróbálom megfogadni a leírtakat. Annyit már meg tanultam és szerintem az emberek többsége tudja hogy a vitaminok 60 celziusz fok felett megsemmisülnek, hátha még főzik őket ( sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, hagyma.) ezek a húsleves fő tartozékai. Az írásukban leírták hogy különböző vitaminokat tartalmaz. Ezt önök is tudják hogy ez így nemigaz. Kérem aki szerkeszeti és leírja ezeket a sorokat egy kicsit jobban figyeljen oda mert én most egy kicsit csalódtam és lehet hogy nem egyedül vagyok! Köszönöm megértésüket és várom esetleges válaszukat!

  2. Kedves József! Nagyon örülünk, hogy szívesen olvassa a magazinunkat. Igyekszünk mindig érdekes és hasznos cikkeket megjelentetni. Sajnáljuk, hogy aggodalmai támadtak a húsleves hasznosságáról szóló írásunkkal kapcsolatban. Szeretnénk megnyugtatni Önt, hogy nem mindegyik vitamin semmisül meg magas hő hatására. Valóban van néhány vitamin, melyek 60 foknál magasabb hőmérsékletet nem bírnak ki, mint például a C- és néhány B-vitamin, de szerencsére sok nagyon jól viseli a magas hőt. Akár 150-200 fokot is kibír például az A-, D-, E-, H-, K- és néhány B-vitamin. Nem beszéltünk még a zöldségekben, a húsban és a csontban található sok ásványi anyagról, rostról, kollagénről, melyek szintén jól tűrik a főzést, és ezek mind a hasznunkra válnak, amikor elfogyasztjuk a frissen elkészült húslevest.

  3. Sassné Pap Ildikó

    Édesanyám 2 éve 82 évesen az intenzív osztályon feküdt betegen. Főorvos Úr azt javasolta vigyünk be húslevest. Ezzel etettük naponta. Gyógyhatású volt.Megerősödött,most is jól van.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.