fbpx

A vastagbéldaganat tünetei és kockázati tényezői

Műanyagból készült félbevágott vastagbelet mutat saját hasa előtt egy fiatal nő-

A vastagbélrák tüneteit nagyon nehéz felismerni, mivel az emberi emésztőrendszer egy komplex rendszer. A vastagbéldaganatnak vannak olyan tünetei, amelyek más betegség esetén is előfordulhatnak. Ilyen például a gyulladásos bélbetegség vagy a fertőzés tünetei, amelyek szintén jelen lehetnek vastagbélrák esetén.

A vastagbélrák tünete lehet a székrekedés és a hasmenés váltakozása, vagy a vékony, szalagszerű széklet. Azonban ezek a változások más betegséget is jelezhetnek. Ilyen például az IBS.

Az emésztési problémák gyakran okoznak hasi görcsöt és puffadást, de ez nemcsak vastagbélráknál fordulhat elő, hanem akkor is, ha valaki olyan ételt fogyasztott, amire így reagál a szervezete.

A vastagbélrák egyik tipikus tünete, hogy hiába volt valaki a mosdóban és végezte el ott a dolgát, mégis olyan érzése van, mintha ismét tele lennének a belei és újra a mosdóba kellene mennie.

A vér megjelenése a székletben ijesztő lehet. Ez a vér lehet friss és piros, de ha nem friss, akkor a széklet színe változik feketére. Aranyér is okozhat vérzést, de sajnos, a vastagbélráknak is ez az egyik tünete.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hirtelen és semmivel sem magyarázható fogyás is jelezheti, hogy nagy a baj. Az immunrendszer ilyenkor keményen küzd a rákos sejtek ellen és ez megviseli a szervezetet, rengeteg energiát emészt fel.

A vastagbélrákban szenvedő egyének gyakran panaszkodnak szűnni nem akaró fáradtságról és gyengeségről. Krónikusfáradtság-szindróma is lehet a háttérben. Ha más tünet nem jelentkezik, akkor nincs ok az aggodalomra, de ha hosszabb ideig fennáll a probléma, érdemes egy alapos kivizsgáláson részt venni.

A vastagbéldaganat egyik tünete még a légszomj. Ha valaki azt tapasztalja, hogy egy rövidebb séta is kifárasztja, pedig korábban ez nem volt rá jellemző, akkor érdemes meglátogatnia a háziorvosát.

A vastagbélrák kockázati tényezői közé tartozik, ha valakinek rendszeresen vannak emésztési gondjai vagy gyulladásos bélbetegségben szenved, esetleg a a családban már előfordult ilyen betegség. A 2-es típusú cukorbetegség is hajlamosít erre a daganatfajtára.

A vastagbélrák kockázati tényezőinek kiiktatása nagyon fontos lépés. A betegséget kiválthatja a túlzásba vitt húsételek és feldolgozott élelmiszerek fogyasztása. Megnöveli a kockázatokat a túlsúly, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás, de az inaktív életmód is elősegíti a betegség kialakulását.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük