Vasrészecskék a vérben.

Egyre több kutatás igazolja, hogy a szervezet magas vastartalma megnövelheti egyes szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Például azoknál az embereknél, akik rendszeresen vért adnak, csökkenhet ennek a betegségnek a kockázata. De azok a nők is néminemű védelmet élvezhetnek, akiknek még a havi ciklus jelen van az életükben.

Hogy mitől alakulhat ki a szervezetben úgynevezett vastúlterhelés? Ennek sok oka lehet. Például egyes májbetegségek miatt is előfordulhat, hogy a kelleténél több vas gyűlik fel a szervezetben. Amennyiben valakinek magas a szervezetében az LDL-szint és emellett sok vasat is tartalmaz a szervezete, akkor is nagyobb esélye van valamilyen szívbetegség kialakulására. Egy tanulmány kimutatta, hogy a vérben a vasnak minden egyszázalékos emelkedése négy százalékkal növeli meg a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Japán kutatók kimutatták, hogy vasterhelés magas endothel funkciót eredményez az emberi szervezetben. Az endothel egy endokrin, parakrin, autokrin szerv, amely többek között szerepet játszik az érfalban lejátszódó gyulladásos folyamatok és a véralvadás szabályozásában. Az endothel funkció befolyásolásával a vas hatással van a nitrogén-monoxid-termelésre, amely nem más, mint egy szabad gyök, amely nagyon rövid idő alatt lebomlik. Viszont a vasszint csökkenése ismét javítja az endothel funkciót. Márpedig ha a szervezetben sok vas halmozódik fel, ez szívkoszorúér-betegség kialakulásához is vezethet.

A hemokromatózis egy örökletes betegség, amely vastúlterhelődéssel jár együtt. Ilyenkor a vas felszaporodik a szervezetben, a fölösleges mennyiség pedig a különböző szervekben rakódik le, jelentősen károsítva azokat. Az oxidatív károsodás következtében gyulladás keletkezik a sejtekben, a szövetekben, és ez a daganatos betegségek kialakulásának kedvez.

Már csak azért is érdemes félévente, évente vérvételre, laboratóriumi vizsgálatra járni, mivel csak így lehet megállapítani, hogy van-e valakinek vasterhelése, vastöbblete. Azok az emberek is legyenek óvatosak, akik vasat is tartalmazó vitaminkészítményt fogyasztanak, és nem szenvednek vérszegénységben, ugyanis ez is okozhat vastöbbletet. Hiszen a vasat csak annak kell pótolni, aki vérszegény, de a termékeny szakaszban élő nőknek is ügyelniük kell a vasbevitelre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mivel a vasnak oxidatív roncsoló hatása ismeretes, így az antioxidánsok bevitelét kell megnövelni. A felhalmozódott vasat kelát formában kell eltávolítani. Ebben tud segítséget nyújtani a zöld tea. A kurkuma is hasznos ilyen szempontból, illetve a máriatövis is. Ez utóbbi a májnak nyújt hathatós védelmet a felhalmozódott vassal szemben.

Milyen lépések segíthetnek még a vasterhelés megelőzésében? Ha van a családban olyan személy, aki hemokromatózisban szenved, akkor érdemes rendszeresen vérvizsgálaton megjelenni, ahol célzottan és kiemelten figyelnek a vasterhelésre, pontosabban annak elkerülésére. Ha valaki nem szenved semmi olyan betegségben, ami indokolná a vaspótlást, akkor kerülje el az ilyen készítmények szedését. Korlátozza a vörös húsok fogyasztását, mert ezek sok vasat tartalmaznak. Kerülje a túlzásba vitt alkoholfogyasztást, hiszen a túl sok vas önmagában is fokozza a májrák és a májcirrózis kialakulásának a kockázatát, a vastöbblettel együtt ez akár végzetes is lehet.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Az endothel nem az érfal legbelsőbb rétege?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*