Színes vitaminok, gyógyszerek egy nagy halomban.

A vitaminok fogyasztásával kapcsolatban nincs a hozzáértők között egyetértés. Egyesek azt mondják, hogy a vitaminokat nagy mennyiségben kell fogyasztani, míg mások szerint ezzel csak ártunk önmagunknak, hiszen bármit is fogyasztunk nagy mennyiségben, az számunkra, emberekre mérgező lehet. Hiszen ha túl sok vizet iszunk, meghalhatunk, a nagy mennyiségű levegő hiperventillációt, míg a túlzásba vitt napozás bőrrákot okozhat, de megfelelő mennyiségben azonban az egészségünket szolgálják.

Még a legegészségesebb dolgok is nagy mennyiségben negatívan hatnak az egészségünkre, ezek is lehetnek toxikusak, ha túlzásba visszük azok fogyasztását.

A gyógyszeripari szintetikus vitaminokkal kapcsolatban is folynak a viták. Egyesek szerint ezek nem helyettesíthetik a természetes forrásokból bevitt tápanyagokat, vagyis vitaminokat és ásványi anyagokat. Érdemes előnyben részesíteni a gyümölcsöket, a zöldségeket, a gyógynövényeket és az úgynevezett szupertáplálékokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vitaminoknak két csoportja létezik, a zsírban és a vízben oldódók. Ilyen vízben oldódó vitamin például a B- és a C-vitamin. Ezek a vitaminok könnyen felszívódnak a gyomor és bélrendszeren keresztül, majd a vérbe kerülnek és nem halmozódnak fel a szervezetben, éppen ezért mindenképpen gondoskodnunk kell a napi bevitelükről. A zsírban oldódó vitaminok a zsírszövetekben és a májban tárolódnak és csak lassan ürülnek ki a szervezetből. Ide tartoznak például az A-, K-, D- és E-vitaminok.

A béta-karotin egy antioxidáns, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít. Ez a gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálható.

Amennyiben elegendő időt vagyunk a szabadban, úgy nem kell aggódnunk, hogy a szervezetünkben D-vitamin-hiány alakul ki. Azonban ha nem tud elegendő időt a napon tartózkodni, akkor más formában kell a D-vitamin-bevitelről gondoskodnia.

Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely fontos az immunrendszer, az endokrin rendszer és a szaporítószervek számára. Elsősorban a növényi olajokban, a diófélékben, az avokádóban és a zöldségekben található. A normál étrend elegendő E-vitamint tartalmaz.

A természetben a K-vitaminnak két formája fordul elő. A K1-és a K2-vitamin. A K1-vitamint táplálékkal vesszük magunkhoz, míg K2-vitamint a vékonybélben lévő baktériumok szintetizálnak. A K-vitamin természetes forrásai a zöld leveles zöldségek, a petrezselyem, az alga vagy az avokádó. Az egészséges embernek nem nagyon lehet K-vitamin-hiánya, ha mégis, a kiegészítést beszélje meg kezelőorvosával.

A természetes vitaminok nagyszerű módjai a betegségek megelőzésénék és kezelésének. Sajnos azonban a modern ember étrendje nem tartalmaz elegendő vitamint és ásványi anyagot, pedig ezek a tápanyagok nagyon biztonságosak, hatékonyak és egy nagyszerű módot adnak arra, hogy a szükséges mennyiségű tápanyagot bejuttassuk a szervezetbe.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*