fbpx

A vörösbor egészségre gyakorolt hatásai

Egy asztalon vörösbor egy üvegben és egy borospohárban, mellette fekete szőlő és dugóhúzó.

Mint ahogyan mindennel, úgy a vörösborral kapcsolatban is sok kutatást végeztek. Ez az ital nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, többek között megtalálható benne a B1-, a B2-, a B3-, a B5- és a B6-vitamin, valamint a K- és az A-vitamin, de nagy mennyiségben található benne a szelén, a vas, a kalcium és a magnézium is.

A vörösbor pozitívan hat az emberi szívre, azaz kardioprotektív hatásokkal rendelkezik. Ennek az az oka, hogy tele van antioxidánsokkal. De a gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő, ezért segíthet csökkenteni az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és a szívroham kialakulásának kockázatát.

A vörösbor magas resveratrol-tartalma növeli az inzulinérzékenységet és megelőzheti a cukorbetegség okozta szövődményeket. A benne található resveratrol antikarcinogén hatással is rendelkezik, éppen ezért egyes rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony dózisú resveratrol – körülbelül amennyi 2,5 dl vörösborban is megtalálható – mintegy ötven százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Viszont minél több vörösbort fogyasztunk, annál kisebb ez a százalékos arány.

A mértékkel fogyasztott vörösbor hozzájárulhat a kognitív képességek elvesztésének megelőzéséhez, sőt a resveratrol segíthet megelőzni a demencia kialakulását is.

Nemcsak a vörösbor, hanem a fehérbor is bővelkedik jótékony hatásokban. A fehérbor mértékkel fogyasztva segíthet a súlycsökkentésben. Ennek az az oka, hogy elnyomja az étvágyat, így kevesebb étel kerül vacsora alkalmával a gyomrunkba.

A vörösborral kapcsolatban bebizonyosodott, hogy a tüdő egészségére is pozitívan hat, azonban a fehér borról azt írták le, hogy sokkal jobb hatása van a tüdő egészségére nézve, mint a vörösbornak. A fehérbor ugyanis javítja a tüdő funkcióit. Ez is az antioxidáns polifenoloknak köszönhető, amelyek a fehérborban éppúgy megtalálhatók, mint a vörösborban. A fehérbor is csökkenti a tüdőben kialakult gyulladást és az oxidatív stresszt, ami akár még a tüdőrák kialakulásának kockázatát is mérsékelheti.

Mindkét borral kapcsolatban bebizonyosodott, hogy mértékkel fogyasztva csökkentik az agyi betegségek kialakulásának kockázatát, illetve mindkét bor antioxidánsai széppé varázsolják a bőrt.

  1. Szuhay Péter

    Vajon a rozé hatásai mennyiben különböznek a fehér és a vörös bor hatásaitól? Vajon az oxidatív (tokaji) vagy a reduktív (acéltartályos) érlelés ad-e értékesebb beltartalmat? Vajon van-e hatásbeli különbség az egri és a villányi vörösek közt? Tényleg gyengébbek-e a nagy tömegben termelt, nagyon álladó minőségű külföldi vörösborok (chilei, kaliforniai, ausztrál) ? Nyári receptem: öt rész csapvíz és egy rész vörösbor, kiváló szomjoltó.

  2. istván csengeri

    Milyen vöröset illetve fehéret érdemes fogyasztani édes-savanykás -száraz-rozé tisztán vagy csap vízzel hígítva és a nap melyik szakában?

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük