fbpx

Agyöregítő szokások

Idős bácsi ül a televízió előtt.

Mint ahogyan mi magunk is tehetünk arról, hogy az agyunk a kor előrehaladtával is fejlődjön, magunkat is okolhatjuk, ha idősebb korunkban gondok lesznek a memóriánkkal. Hiába szereti valaki a televíziózást, a filmeket, a sorozatokat, ez a tevékenység egyáltalán nem nyújt kihívást az agy számára. A tévénézés egy passzív időtöltés, ami jelentősen rontja a kognitív funkciókat, különösen gyermekeknél és idősebb korban. Ellenben az aktív időtöltés nagyon jó hatással van a memóriára.

Kutatások igazolják, hogy ha valaki éjszaka pihenés helyett a munkát részesíti előnyben, sokkal hamarabb lesz ráncos és petyhüdt a bőre, mint azoknak a személyeknek, akik éjjel inkább az ágyukban alszanak. Az éjszakai élet felgyorsítja a bőr öregedését, és természetesen egyáltalán nem tesz jót a fizikai egészségnek sem, hiszen az emberi szervezet éjjel, alvás közben tud csak igazán regenerálódni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az is rohamos kognitív hanyatlást eredményez, ha valaki túl sokat, vagyis napi hét órát vagy ennél többet ül, ha túl későn fekszik le aludni, vagy ha 150 percnél kevesebbet mozog hetente. Ha valaki az inaktív életmódot részesíti előnyben, emellett sok alkoholt fogyaszt, dohányzik és egészségtelenül táplálkozik, nagy az esélye, hogy idősebb korában kognitív problémái lesznek.

Azoknak az embereknek is gyorsabban öregszik az agya, akik a múltban élnek. Nem tudnak másról beszélni, csak a múlt dolgairól és képtelenek az adott korban jól érezni magukat, illetve képtelenek haladni a korral. A befogadóbb idősebb emberek sokkal nyitottabbak a világ változásaira, így ennél fogva jóval optimistábbak is. Míg a múlt rabjai sokkal negatívabban látják a világot, nem hajlandók élvezni a jelent, az életet, így ők gyakrabban is szenvednek kognitív hiányosságoktól idősebb korukban.

A meditálás mindent téren fejleszti az agyi és kognitív képességeket, a látást, a hallást. Jó hatással van a beszédre, az impulzus kontrollra. Meditálás hatására a memória is fejlődik, de jobban tud döntéseket is hozni az egyén, és még az érzelmekre is pozitív hatást gyakorol.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Ne hagyjuk ki a kertészkedést mint szinten tartó tevékenységet: nem csak fizikai aktivitás, de előre mutat, sosincs vége!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük