Rózsáira szedett brokkolit mos tenyerében folyó víz alatt egy férfi.

A brokkoli és más keresztesvirágúak – mint például a kelbimbó, a karfiol és a káposzta – tele vannak antioxidáns vegyületekkel és nagyszerű gyulladáscsökkentő zöldségek. A brokkoli ezen kívül kedvező hatással van az emésztőrendszer egészségére és az általános jólétet is fokozni tudja.

A brokkoli egészségügyi hatásait a kutatók is vizsgálták. A kutatók úgy vélik, hogy azok az egerek, amelyek brokkolit vagy brokkolis kiegészítést is kapnak, sokkal jobban képesek tolerálni az emésztési problémákat, mint azok az egerek, akik csak a megszokott táplálékokat kapták, a brokkolit és annak minden formáját mellőzve.

A brokkoli védőhatása az elfogyasztása során felszabaduló vegyületekhez kapcsolódik, mégpedig az úgynevezett indolokarbazol (ICZ) vegyületekhez. Az ICZ elősegíti a bél és az immunrendszer egyensúlyának fenntartását, mivel mindkettő szorosan összekapcsolódik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szivárgóbél-szindróma egy komoly probléma, mert ilyenkor a megemésztetlen ételrészecskék és a szennyező anyagok bekerülnek a véráramba, amelyek gyulladást generálnak az emberi szervezetben. A gyulladás sok betegség okozója lehet, beleértve a rákos megbetegedéseket és a szívbetegséget is. De előfordulhat, hogy az immunrendszer a saját sejtjeit kezdi el megtámadni. Ezt a folyamatot nevezzük autoimmun betegségnek. Ilyen lehet az ízületi gyulladás, a krónikusfáradtság-szindróma.

A krónikus gyulladás első tünete lehet a krónikus vastagbélgyulladás, a cöliákia vagy a Crohn-betegség. Tehát ahhoz, hogy az emésztésünk megfelelő legyen, elengedhetetlen a szivárgó bél megszüntetése. Az aril-szénhidrogén receptorok (AHR) létfontosságúak, hiszen fontos szerepet töltenek be. Az egyik ilyen szerep a támadó reakció kiváltása, amikor toxinokat észlelnek.

Amikor brokkolit vagy más keresztesvirágú zöldséget fogyasztunk, a glukozinolát vegyületek ICZ-t hoznak létre. Majd amikor az AHR-hez kötődik, aktiválja azt, hogy együttesen segítsenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és az immunrendszer erősítésében. A folyamat során a gyulladás is csökkenthető a reaktív oxigénfajták csökkentésével.

A brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek a méregtelenítésben is a segítségünkre lehetnek. Az egészséges vegyületek fokozzák a máj méregtelenítő enzimjeit, miközben rákkeltő anyagokat, reaktív oxigénfajtákat és szabad gyököket pusztítanak. Ezen kívül a brokkoli rostokkal van tele, ami szintén fontos a bélrendszer egészségéhez.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*