fbpx

Ánizs – a menopauza tüneteinek enyhítésére

Sok csillagánizs kékes háttérrel.

Az ánizst sok formában alkalmazza a hagyományos orvoslás és legfőképpen a gyomorpanaszok enyhítésére lehet nagyon hasznos ez a gyógynövény. A tudományos kutatások eredményei szerint az ánizst már az ókori Egyiptomban is előszeretettel használták.

Az ánizsnak nagyon sok egészségre gyakorolt pozitív hatása ismeretes, többek között eredményesen kezeli a menstruációs görcsöket és a menopauza kellemetlen tüneteit. Egy kutatásba fiatal nőket vontak be. A vizsgálat három menstruációs ciklust követett végig. Az egyik csoport tagjai placebót kaptak, míg a másik csoport nőtagjai ánizs-, zeller- és sáfránykivonatot. Megállapításra került, hogy a kivonatot kapó csoport tagjainál jelentősen csökkentek a premenstruációs tünetek, és a menstruáció ideje alatt fellépő hasi görcsök is nagymértékben enyhültek.

A menopauza gyakorta sok kellemetlen tünettel jár együtt. Az egyik ilyen tünet nem más, mint a hőhullám, amelyet sok változókorba lépő nő megtapasztal. A kutatások azt mutatják, hogy az ánizsnak nagy szerepe lehet a hőhullámok gyakoriságának és intenzitásának csökkentésében.

Az ánizsmag nagy mennyiségben tartalmaz vasat, amely hozzájárul a vörösvértestek termeléséhez és a vérszegénység megelőzéséhez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ánizsmag mangánt is tartalmaz, amely egy antioxidánsként működő kulcsfontosságú tápanyag. A mangánra mindenképpen szükségünk van a megfelelő fejlődéshez, és a normál anyagcserét is biztosítani tudja.

Az ánizs a vason és a mangánon kívül más tápanyagokban is bővelkedik, ilyen például a fehérje, a magnézium, a kalcium, a kálium, a foszfor és a réz.

A humán és az állatkísérletek is azt mutatják, hogy az ánizs csökkentheti a depresszió tüneteit és lehet annyira hatékony, mint egyes antidepresszáns gyógyszerek.

Kutatások igazolják, hogy az ánizs csökkenti a gyomorsav-szekréciót, ami pedig nagy szerepet játszik a gyomorfekély megelőzésében, és ez védelmet jelent a gyomor sejtjei számára is.

Az ánizs olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek a megfelelő étrenddel karöltve segítenek a vércukorszint stabilizálásában is. A gyógynövény eredményesen csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulintermelő sejtek működését.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.