fbpx

Az A-vitamin nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez

Egy asztalon A betűt formázó sárgarépák.

Az A-vitaminról szinte mindenkinek a sárgarépa jut először eszébe, illetve az a tény, hogy ez a vitamin a szem egészségét biztosítja. Valóban nagyon hasznos számunkra, ezért mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiség beviteléről, hiánya ugyanis sok problémát okozhat.

A testünk működéséhez tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra van szükség. Amennyiben nem kapja meg ezeket a szervezetünk, valamilyen formában jelezni fog nekünk. A jelzések eleinte szelídebbek, de súlyosabb egészségügyi problémák formájában is kommunikálhat a testünk, akár fertőzések vagy komolyabb betegségek révén is .

Az A-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára, ezért törekednünk kell arra, hogy ne jöjjön létre hiány belőle, mert különben sokféle tünettel kell megküzdenünk. Nem kizárt fekélyek megjelenése, torokfertőzés, száraz bőr, pattanás vagy szemproblémák előfordulása.

Állapotos nőknél A-vitamin-hiány gyenge immunitást okozhat, sőt a magzat fejlődésére is negatívan hathat, hiszen ez a vitamin az agy fejlődésében is szerepet játszik.

Ezért nagyon lényeges, hogy kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozzunk, mivel így minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Mivel a szervezetünk nem képes az A-vitamin előállítására, így különféle táplálékok útján szükséges juttatni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egyik legfontosabb feladata az A-vitaminnak, hogy biztosítsa a szem egészségét. Nemcsak a szembetegségektől óvhat meg bennünket, de a látásunkra is pozitívan hat. Hiányában éjszakai vakság, szürkehályog és glaukóma is kialakulhat.

Az A-vitamin a bőr és a haj egészségét is támogatja, hiszen elősegíti a bőr sejtjeit és a haj növekedését is. Mivel egy antioxidáns vitaminról van szó, megakadályozza a bőr idő előtti öregedését, így segítheti a bőrünket sokáig fiatalon tartani.

Számos kutatás azt támasztotta alá, hogy az A-vitamin sokféle rákos betegségtől is megóvhat bennünket, főként a tüdő-, a gyomor- és a prosztatarák esetében.

Az A-vitamin nem közvetlenül hat a csontok egészségére, ha azonban kevés van ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor a kalcium felszívódásával gondok lehetnek, ami a csontok erősségégét is nagyban befolyásolja.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.