fbpx

Az agy és a szív fiatalon tartása egyszerű módszerekkel

Idős nő és férfi vidáman futnak az utcán.

Az életmódnak kulcsfontosságú szerepe van minden életkorban, különösen igaz ez idősebb korban. Sajnos nagyon sokan éppen hogy idősebb korukban hagynak fel a mozgással, pedig a rendszeres testmozgás aktívan hozzájárul a szellemi, a mentális és a fizikai egészséghez. A testmozgás hiánya, az inaktív életmód jelentősen gyengíti a csontokat és az izmokat, illetve káros hatással van a szívre és az agyra is. Ez pedig növeli a szívbetegségek, a demencia és a korai halálozás kockázatait.

Az emberi szív az életkor előrehaladtával egyre jobban elkezd gyengülni. Az artériák fala egyre merevebbé, vastagabbá és rugalmatlanabbá válik, ami pedig jelentősen megnöveli a magas vérnyomás, a szívbetegségek, illetve a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.

A rendszeres testmozgás fokozza a vér áramlását és oxigénnel tölti fel a szervezetet. Ennek hatására az erek is rugalmasabbá válnak, ami lehetővé teszi a vérnyomás csökkenését, a szív- és érrendszer nagyfokú védelmét.

A testmozgás csökkenti a szervezetben a gyulladást, az LDL-koleszterin-szintet, ellenben megnöveli a HDL-koleszterin-szintet és emellett elősegíti az egészséges testsúly fenntartását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A mozgás többféle módon is védheti az emberi agyat: jobb memóriát, végrehajtó funkciót és figyelmet eredményez, és jelentősen javítja az információk feldolgozási sebességét.

A fizikai aktivitás a kognitív hanyatlás csökkenését is segíti. A testmozgás emellett hozzájárulhat a demencia megelőzéséhez vagy annak késleltetéséhez. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres mozgás segítségével akár még az Alzheimer-kór is megelőzhetővé válik.

A sport javítja az agyban a vér áramlását és az oxigénellátást, ami annak jobb működését teszi lehetővé. Az aktív életmód megakadályozza a hippokampusz zsugorodását, ami azért lényeges, mert az agy ezen része felel a tanulás és a memória megőrzéséért.

Nemcsak a szív és az agy számára jelenthet védelmet a rendszeres testmozgás, hiszen növeli a hangulatot és az energiát, csökkenti az öregedéssel kapcsolatos olyan betegségeket, mint az ízületi gyulladás, és segítséget nyújt az olyan sérülésekkel szemben, amelyek az elesések miatt következnek be. Hiszen a rendszeres mozgás a csontokat és az izmokat is erősíti.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük