fbpx

Az állandó fáradtság okai

Fiatal hölgy kávézás közben a fáradtsága miatt az asztal fölé hajol, kezével támasztja a fejét.

Ha néha fáradtak vagyunk, nem gond, hiszen sok oka lehet annak, ha ezzel a problémával szembesülünk. Lehet, hogy előző este túl sokáig maradtunk fenn, mostanában többet dolgoztunk, vagy történt velünk valami, ami megviselt bennünket lelkileg. Az évszakváltás és az időjárás is okozhat fáradtságot, de sajnos az is előfordulhat, hogy sokkal komolyabb ok áll a háttérben.

Ha állandósul a kimerültség, akár heteken vagy hónapokon keresztül fáradtnak érzi magát, és akármit is tesz, nem akar elmúlni, akkor mindenképpen érdemes felkeresnie a háziorvosát, hogy kiderüljön a kiváltó ok. Az orvos először is egy laborvizsgálatot rendel el, melyből nagyon sok minden kiolvasható, lehet, hogy csak tápanyaghiány áll a háttérben, de komolyabb probléma sem kizárt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sajnos súlyosabb betegség is kiválthat krónikus fáradtságot, kimerültséget, de nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, hiszen egyszerű, banális okai is lehetnek annak, ha mindig fáradtnak érzi magát. Mutatjuk is az okokat.

Az egyoldalú táplálkozás veszélyes lehet. Amennyiben nem étkezünk változatosan, úgy csak kevés tápanyaghoz jut hozzá a testünk. Ha nincs elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetünkben, kimerültség, fejfájás, gyengeség alakulhat ki, úgy érezzük ilyenkor, nincs elég energiánk semmihez.

A gondok, az idegesség és a stressz is rányomhatja a bélyegét az egészségünkre. A stressz nemcsak a testünk működésére hat negatívan, de még az alvásunkat is befolyásolja. Ha valaki lefekvés előtt ideges, nehezen jön álom a szemére. Ha még el is alszik, az agya folyamatosan a problémákon kattog. Érdemes este lefekvés előtt kikapcsolódni, lazítani, meditációs zenét hallgatni, mert ezek oldják a stresszt, és így könnyebben el tud majd aludni.

Amennyiben túl sok kávét fogyaszt napközben ­– mert ettől reméli, hogy frissebb lesz­ ­–, ne számítson arra, hogy elmúlik a fáradtsága. Igaz, hogy a kávé felpörget egy rövid időre, de hamar elmúlik a hatása. Emiatt úgy érzi majd, újabb kávét kell innia, de ezzel csak egy ördögi körbe kerül, amelyből nagyon nehéz szabadulni.

A nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is oka lehet az állandó fáradtságnak. Amikor csak keveset alszunk, sokkal kisebb lesz az energiaszintünk, nem tudunk másnap koncentrálni, nem beszélve arról, hogy a krónikus alváshiány akár betegségek kialakulásához is vezethet.

 

 

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük