Alzheimer-kórban szenvedő hölgy vállát fogja a lánya.

Bizonyos mértékű feledékenység teljesen normális, főleg ha már nem vagyunk olyan fiatalok. A figyelmetlenséget okozhatja az is, hogy túl sok minden jár egyszerre a fejünkben és ilyenkor nehezünkre esik a koncentrálás bármire is. Azonban ha túl gyakran és egyre hosszabb időszakokat felölelő emlékezetkiesése van valakinek, akkor lehet gyanakodni az Alzheimer-kórra, amely manapság egyre több embert érint szerte a világon. A betegség kialakulásának a genetikai tényezők és az egészségtelen szokások is okai lehetnek.

Léteznek olyan gyógyszerek – elsősorban szorongásoldók, altatók, nyugtatók –, amelyek elősegítik ennek a betegségnek a kialakulását, főleg akkor, ha valaki hosszabb időn keresztül szedi azokat. Ezeknek a gyógyszereknek egyéb mellékhatásai is lehetnek, így ha valakinek nem muszáj, gyógyszerek helyett mindenképpen a gyógynövényeket kellene előnyben részesítenie. Egyes betegségeken, például az enyhe vagy közepesen súlyos szorongásos és depressziós tüneteken a kognitív viselkedésterápia is sokat segíthet.

Az agysérülések is igen nagy veszélyt jelentenek. Kutatások igazolják ugyanis, hogy egyes, a fejet ért traumatikus sérülések miatt gyulladás keletkezhet az agyban, amely akár krónikussá is válhat, ez pedig az Alzheimer-kór kialakulásának kedvez.

Manapság nagyon nehéz összeegyeztetni a munkát és a magánéletet. Aztán még ott van a háztartás, a gyereknevelés, a hobbi, ezért sokan inkább az alvásidejükből csippentenek le, hogy mindenre maradjon idejük. Márpedig az alváshiány is kedvez a betegség kialakulásának. Az alváshiány krónikus stresszt okoz a szervezetben, amely miatt például felszaporodik a béta-amiloid fehérje, amely az Alzheimer-kór esetén mutat magasabb szintet.

Kutatások igazolják, hogy a magányos személyek körében jóval magasabb az Alzheimer-betegség kialakulásának kockázata, mint azok körében, akik sok időt töltenek szeretteik, családjuk, barátaik körében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az Alzheimer-kór nagy eséllyel megelőzhető. Nagyon fontos, hogy életmódot váltsunk, vagyis egészségesen táplálkozzunk, rendszeresen mozogjunk, és ha nem muszáj, ne használjunk minden apró gondunkra gyógyszereket. Főként az altatóktól és a nyugtatóktól kell távol tartani magunkat. Nagyon lényeges, hogy elegendő időt töltsünk pihenéssel, hiszen ez segíti a koncentrációt. Soha ne az alvásidőnket rövidítsük le, ha sok dolgunk van, hiszen ha keveset alszunk, ezzel is megnöveljük a kockázatát a betegség kialakulásának. Néha fontos, hogy rugalmasak legyünk. Ha a barátaink szórakozni hívnak bennünket, de még lenne valami halasztható dolgunk, inkább a kikapcsolódást válasszuk, mert ez is segíthet a betegség elkerülésében.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Szabò Paskàl

    Organikus tàplàlèk kiegèszìtők ès tisztìtott vìz rendszeres fogyasztàsàval javùl az èletmìnősèg! Az omega 3 ,lecitin, melatonin,noni,olajfakivonat,C vitamin megfelelő adagban!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*