fbpx

Az antioxidáns madárkeserűfű

Madárkeserűfű (Polygonum aviculare) csodaszép virágbimbói.

A madárkeserűfű (Polygonum aviculare) hazánkban is megtalálható gyógynövény. Legfőképpen utak mentén és kaszálókon, szántóföldeken, réteken terem. A gyógynövény a keserűfűfélék családjába tartozik. Gyökere orsó alakot ölt, amely mélyen hatol a talajba. Szára akár hatvan centiméteresre is megnőhet. Levelei tojásdad vagy lándzsa alakúak, melyek szórtan helyezkednek el, és levélnyéllel nem rendelkeznek. A virágai csodaszépek, hiszen ezernyi színben pompáznak. A szirmok sok esetben rózsaszínben, piros vagy zöldesfehér színekben tündökölnek. Olyan is előfordul, hogy a virágok zöldesfehérek és csak a szélük pirosas, rózsaszínes. A gyógynövény júniustól egészen október közepéig virágzik. Termése egészen aprócska, mindössze 2-3 milliméteres makktermés. Népies elnevezései: porcsin keserűfű, úti porcsinfű, disznóporcsin, vérgyökér, porcfű, porcogófű, porcsin, disznópázsit vagy porcsin csikszár.

Gyógyászati célokra a gyógynövény virágos hajtását lehet felhasználni szárított formában. A gyógynövényben a következő hatóanyagok lelhetők fel: fahéjsav-származékok, cserzőanyagok, kovasav, kumarinok, C-vitamin, illóolaj, antrakinon-származék, kvercetin glikozid. A madárkeserűfű antimikrobiális és összehúzó hatásokkal rendelkezik.

Vietnámban gyógyteát készítenek ebből a gyógynövényből, mert szentül hisznek benne, hogy gyógyítja a bélhurutot, a vese- és a hólyagbántalmakat. A friss hajtásokból levest is készítenek az itt élő népek. Tajvanban kutatásokat is végeztek a gyógynövénnyel kapcsolatban. A tudósok azt a megállapítást tették, hogy a madárkeserűfű antioxidáns hatással rendelkezik, vagyis képes a szabad gyökök káros hatásait kivédeni, amelyek akár komoly betegségek okozói is lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A madárkeserűfű hatékony lehet légúti megbetegedéseknél, ugyanis csökkenti a gyulladásokat. Mivel vízhajtó hatással is rendelkezik, így köszvény és reuma ellen is be lehet vetni ezt a gyógyfüvet.

A gyógynövényt olyan gyógyteakeverékekben is megtalálhatjuk, amelyek gyomor- és bélfekélyek kiegészítő kezelésére lehet fogyasztani.

A madárkeserűfű epehajtó, vizelethajtó, lázcsillapító, sebgyógyító és vérzéscsillapító hatásokkal rendelkezik. Talán vérzéscsillapító hatása miatt is nevezik egyes helyeken a madárkeserűfüvet vérállító fűnek vagy vérgyökérnek. Egyébként ez a gyógynövény tényleg alkalmas vérzések csillapítására, elállítására.

A gyógynövénynek nem ismertek a mellékhatásai, viszont magas az oxálsavtartalma, így nagy mennyiséget nem ajánlatos belőle fogyasztani.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük