fbpx

Az autoimmun betegségeket örökölhetjük is

Egy kék gumikesztyűs orvos egy autoimmuntesztet tart a kezében.

Amennyiben az immunrendszer megfelelően működik, úgy nagyon hatékonyan meg tud küzdeni a különféle kórokozókkal, gombákkal, vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ha azonban valami gond van a védelmi rendszerünkkel, akkor képes akár a saját sejtjeit és szöveteit is megtámadni, hiszen nem ismeri fel ezeket a sajátjainak. Ez először gyulladást generál a szervezetben, majd pedig az egyes szervek, ízületek, inak vagy éppen a bőr károsodásához vezethet.

Két dolog válthat ki autoimmun betegséget. Az egyik a genetika, így sajnos öröklődhet is ez a betegség, a másik pedig nem más, mint valamilyen környezeti tényező. Mivel sokkal több nő szenved autoimmun betegségben, mint férfi, a kutatók úgy vélik, hogy egyes hormonoknak is szerepe lehet a kialakulásában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az egyik ilyen autoimmun betegség a rheumatoid arthritis, amikor is az immunrendszer az ízületeket támadja. Ez nemcsak az ízületek gyulladását, hanem a duzzanatát és a merevségét is okozhatja. Ez a betegség idővel jelentősen korlátozza a mozgást és egyes tevékenységek elvégzését, mivel a gyulladás a porcokat és a csontokat is nagy mértékben károsítja, de a szív és a tüdő betegségét is előidézheti.

Az 1-es típusú cukorbetegség általában a gyermekeket érinti. Ilyenkor az immunrendszer a hasnyálmirigy sejtjei ellen fordul, nem termelődik elegendő inzulinhormon és ez hatással van a vércukorszintre.

A szklerózis multiplex egy olyan betegség, amikor is a központi idegrendszert támadja meg az immunrendszer, ahol gyulladást kelt, majd különböző elváltozásokat okoz. A betegség nemcsak fájdalmat, hanem gyengeséget, egyensúlyi és mozgással kapcsolatos problémákat is előidézhet.

Az IBD egyfajta gyulladásos bélbetegség, amikor az immunrendszer a beleket támadja és ezzel gyulladást, hasfájást és vérzést is okoz. A tünetek csökkenthetők és a szövődményeket el lehet kerülni, de a betegség nem gyógyítható.

A lupusz is egy autoimmun betegség. A tünetek skálája széles: ízületi fájdalom, fényérzékenység, veseproblémák, fáradtság. Az arcon piros foltok, kiütések jelennek meg. A betegség tüneteinek enyhítésére gyulladáscsökkentő gyógyszerek és szteroidok szedését írhatja elő az orvos.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük