Fiatal nő a kávéjába édesítőszert adagol.

Izraeli kutatók felfedezték, hogy a különböző édesítőszerek erőteljesen megváltoztatják a bélflórát. Ezek a változások túlsúlyhoz és zavart glükózanyagcseréhez vezethetnek. Ezzel nő a cukorbetegség kockázata. Eddig a táplálkozási szakértők az édesítőszereket gyakran az egészségre ártalmatlannak tartották, különösen azért, mert ezek az emésztőrendszerből egyáltalán nem kerülnek be a szervezetbe. A beleken keresztül vezető úton azonban kontaktusba kerülnek az ottani baktériumokkal, és az egészséget veszélyeztető károkat okoznak.

Édesítőszer mint cukorpótló?

Aki fogyni szeretne, annak kerülnie kell a túl sok cukor fogyasztását. Mivel azonban sokan nem akarnak lemondani az édes ízről, édesítőszerekhez vagy olyan termékekhez folyamodnak, amelyek ezeket tartalmazzák. Számos úgynevezett „diétás” termék ráadásul több édesítőszert is tartalmaz. A cukorbetegeknek az orvosok és táplálkozási szakértők szintén gyakran azt tanácsolják, hogy a cukrot édesítőszerekkel helyettesítsék. Mivel ezek nem haladnak át a bélnyálkahártyán, nem kerülnek a szervezetbe. Ebből eddig számos szakértő arra következtetett, hogy nem is tudnak kárt okozni a szervezetben.

Az édesítőszerek növelik a cukorbetegség kockázatát

Egy izraeli kutatócsoport megállapította egy többrészes tanulmányban, hogy ez nem igaz. A kutatók rájöttek, hogy az édesítőszerek növelik a testsúlyt, és zavarják a glükózanyagcserét. Ezek pedig a cukorbetegség rizikófaktorai. Az első kísérlet során három csoport egér ivóvizéhez adtak különféle édesítőszereket 11 héten keresztül. A negyedik csoport cukros vizet kapott, a kontrollcsoport tiszta vizet. Az édesítőszert kapó egereknek volt a végén a legmagasabb glükózszintjük – magasabb, mint a cukros vizet ivó egerek vércukorszintje.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az édesítőszerek megváltoztatják a bélflórát

A tudósok ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a bélflórának ebben a folyamatban szerepet kell játszania. Ezt azzal tudták bizonyítani, hogy az egereket olyan antibiotikumokkal kezelték, melyek elpusztították a bélflórát. Ezután az édesítőszerek nem tudtak már zavarokat előidézni a glükózanyagcserében.

Az édesítőszerek hizlalnak

A bélflóra elemzése arra az eredményre vezetett, hogy az édesítőszerek megváltozott baktérium-összetételhez vezettek. Az édesítőszerekkel táplált egereknél különösen sok olyan bélbaktériumot találtak, melyek a hosszúláncú szénhidrátokat cukorrá bontották, vagy rövidláncú zsírsavakat képeztek. Mind a cukor, mind a rövidláncú zsírsavak nagy mennyiségben elhízáshoz vezetnek.

Ne kockáztassuk egészségünket!

Ha tehát fogyni szeretnénk, vagy csökkenteni a cukorbetegség kockázatát, semmi esetre se folyamodjunk édesítőszerekhez vagy olyan termékekhez, melyek ezeket tartalmazzák. A cukorszegény táplálkozás az egyetlen módja, hogy vércukorszintünket hosszú távon és egészséges módon alacsonyan tartsuk.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Mi számít édesítőszernek? Xilit, eritritol, stevia is annak számít?

    • Természetesen a mesterséges édesítőszerekről szól a cikk. A “diétás” termékek többnyire ezeket tartalmazzák. Legveszélyesebb közülük az aszpartám. Az Ön által felsorolt természetes cukorpótlók teljesen ártalmatlanok.

  2. Sajnos nagyon sokan nincsennek tisztában azzal hogy az édesítőszerek is ártalmasak a cukor betegek számára tévhitben élnek. Viszont nem ismerik a jó hatású fogyasztható cukorpótlókat . Ezek akövetkezők:xilit, eritritol és a stevia . igaz drága ,de az egészségünk még drágább. Gyógynövény szaküzletekben is kaphatók !!!!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*